Иван Гешев с жалба (сигнал) срещу водещите на "Здравей, България" Виктор Николаев и Мирослава Иванова

През последните дни в публичното пространство тече активна кампания по очерняне на името ми, пиш ебившият главен прокурор

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews
Сезирах Комисията по журналистическа етика за поведението на водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова в предаването "Здравей, България", излъчено на на 19.02.2024г. /понеделник/, около 8:05 часа в сутрешния блок на Нова телевизия. Това пише в разпространена до медиите позиция на бившия главен прокурор.
 
Иван Гешев с жалба (сигнал) срещу водещите на
Иван Гешев с жалба (сигнал) срещу водещите на "Здравей, България" Виктор Николаев и Мирослава Иванова Източник: SpravedlivostBG
През последните дни в публичното пространство тече активна кампания по очерняне на името ми. Основният наратив, който се налага в нея е "Гешев е свързан с Нотариуса". Това обаче е лъжливо твърдение, а не факт. То обслужва интереса на някои хора в държавата, но не е вярно. Виктор Николаев и Мирослава Иванова разпространиха лъжливи твърдения за мен в ефира на Нова ТВ. Удивително е как двама от водещите български журналисти не правят разлика между лъжливо твърдение и факт. По този начин те разпространиха невярна информация в национален ефир и допринесоха за манипулацията на обществото. Двамата не спазиха и основните журналистически стандарти, тъй като не провериха достоверността на информацията и не се обърнаха към мен, за да потърсят и другата гледна точка - моята. 
 
Нещо повече, в конкретния случай Нова ТВ си позволи да изчете само частично поисканото от мен право на отговор, въпреки че то беше направено в изискуемата форма и срок. Така медията погази разпоредбите на чл.18 от Закона за радиото и телевизията:
 
1. ПРЕДOСТАВЯНЕ НА ДOСТOВЕРНА ИНФOРМАЦИЯ НА OБЩЕСТВOТO
1.1 Точност
1.1.1 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.
1.1.2 Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.
1.1.3 Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.
1.1.4 Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.
1.1.5 В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.
1.1.6 При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.
1.2 Поправки
1.2.1 Ще публикуваме ясна и достатъчно забележима поправка, щом бъде доказано, че е публикувана неточна или подвеждаща информация, и ще се извиним, ако е необходимо.
1.2.2 Ще предоставяме право на отговор на лица и организации, засегнати пряко от неточни или подвеждащи публикации.
1.3 Източници
1.3.1 Ще се стремим да проверяваме информацията преди нейното публикуване, като търсим и използваме различни източници, и доколкото е възможно ще посочваме нейния произход.
1.3.2 Предпочитаме да използваме идентифицирани източници пред анонимните, чиято честност и надеждност не може да се прецени от обществото.
1.3.3 Няма да разкриваме поверителните си източници на информация.
1.3.4 Винаги ще посочваме, когато информацията не е потвърдена.
 
Всичко това ме провокира да се обърна към Комисията по журналистическа етика с искане да бъде разгледано поведението на двамата водещи на "Здравей, България" в предаването излъчено на на 19.02.2024г. /понеделник/, около 8:05 часа в сутрешния блок на Нова телевизия. В него се нарушават следните текстове на Етичния кодекс на българските медии.
 
Като юрист знам, че в правото има професионални стандарти, етика и морал, на които аз държа и отстоявам. Вярвам, че в журналистиката е същото - освен нормативни, съществуват и етични правила, които трябва да бъдат спазвани. В противен случай – с професията е свършено. 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени