Ивет Горанова донесе първо олимпийско злато на България от 13 години

Финалът с Терлюга беше вълнуващ

Ивет Горанова
Ивет Горанова Източник: Lap.bg

Ивет Горанова стана олимпийска шампионка в категория до 55 кг в карате дисциплината кумите на игрите в Токио. Българката победи с 5:1 Анжелика Терлюга от Украйна във финала.


Горанова се представи впечатляващо, като спечели и петте си мача в Токио. Каратето беше включено в олимпийската програма специално за игрите в японската столица.


Последният златен олимпийски медал за България беше донесен от Румяна Нейкова в гребането в Пекин 2008. В Токио страната вече има пет медала, като всичките са донесени от жени - златния на Горанова, сребърния на Антоанета Костадинова в стрелбата, бронзовите на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата, както и този на Стойка Кръстева в бокса (тя ще участва във финала).

 

Българката получи физически проблем след получен ритник в гърдите от земя на Терлюга, което наложи няколко секунди отдих. Медицинските и официалните лица също обградиха Ивет, която получи известно време за почивка.

 

Веднага след рестартирането двете си размениха по един удар с ръка - "юко" - което направи резултата 1:1. Момент по-късно обаче ново такова попадение даде аванс 2:1 на българката, която получи и предимство при евентуално равенство впоследствие.


Финалът с Терлюга беше вълнуващ, като двете започнаха много дейно. След 29 секунди се наложи Горанова да получи медицинска помощ. След това на двете беше дадена по една точка за "юко", а секунди по-късно българката поведе след ново "юко".

 

Двубоят продължи на високо ниво и последва видеопреглед за евентуален "ипон" в полза на Горанова, но такъв не беше отсъден.


След това медицинска помощ получи и Терлюга. След подновяването Горанова постигна "вадзари" и поведе с 4:1. В последните секунди българката записа "юко", за да затвърди превъзходството си.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени