Избираме на балотаж 91 кметове на общини, 451 – на кметства, 31 – на райони

Работата на секционните избирателни комисии по броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите ще може да се наблюдава на живо по интернет на платформата https://evideo.bg/

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: Zonanews

Днес гласуваме на втори тур на местните избори. Балотажи ще се проведат в голяма част от страната – днес трябва да изберем 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Балотажи днес се провеждат в 19 областни града, включително и трите най големи София, Пловдив и Варна, където отново има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима претенденти, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове. На първия тур навсякъде бяха избрани общинските съвети.

 

Изборният ден започва в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта, като при чакащи избиратели пред секциите може да се удължи до 21 часа. За разлика от първия тур, днес ще можем да гласуваме не само с хартияна бюлетина, но и с машина. За балотажите са образувани близо 7,3 хиляди секции. В близо 5,9 хиляди от тях може да се гласува и с машини. 

 

Право да гласуват имат граждани с адресна регистрация в България по постоянен и по настоящ адрес поне 6 месеца преди изборния ден на първия тур, т.е. 29 октомври. Това е т.нар. изискване за уседналост. Поне единият от адресите трябва да бъде в съответната община или кметство, където гласува избирателят. По настоящ адрес може да се гласува, ако избирателят е поискал до 14 октомври да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

 

При влизане в секцията за гласуване секционната избирателна комисия проверява дали избирателят е записан в избирателния списък като направи сверка с документа му за самоличност (само лична карта или зелен паспорт; не могат да се представят международен паспорт и шофьорска книжка). Ако в секцията има машина, той казва дали ще гласува с нея или с хартия.

 

Гласуване с хартиена бюлетина
Ако избере хартиена бюлетина той може да получи една или две бюлетини (в местата, където днес се избират на балотаж и районни кметове) в зависимост от избора си. Зад паравана трябва да отбележи вота си с "Х" или "V" със синя химикалка, без да излиза от квадратчето срещу името на избрания кандидат за кмет. Ако сбърка, избирателят може да поиска нова бюлетина, но само веднъж.

 

Гласуване с хартиена бюлетина
Гласуване с хартиена бюлетина Източник: Zonanews

Използването на други знаци, освен позволените, прави бюлетините невалидни. Същото се отнася и ако върху бюлетините се поставят букви, цифри, символи, думи и рисунки. Както и при липсата на два печата от секционната комисия.

 

Гласуване с машина
В случай, че избере машината, избирателят трябва да получи от СИК смарт карта за гласуване. Бюлетините трябва да се сгънат така, че да не се вижда отбелязаният вот и да се подадат сгънати на член на секционната комисия, за да ги подпечата за втори път и да откъсне отрязъка на всяка от тях. Накрая избирателят пуска бюлетините в урната за хартиени бюлетини, подписва се в избирателния списък и си получава обратно документа за самоличност.

 

Гласуване с машина, машинно гласуване
Гласуване с машина, машинно гласуване Източник: Zonanews

Видеонаблюдение при броенето
Работата на секционните избирателни комисии по броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите ще може да се наблюдава на живо по интернет на платформата https://evideo.bg/. Излъчването ще започне след края на изборния ден.

 

МВР и спокойствието в изборния ден
Изборният ден започна в спокойна обстановка, съобщават от пресцентъра на МВР. Предприети са всички необходими мерки за опазване на обществения ред и пожарната безопасност. Близо 10 000 служители на МВР ще участват в охраната на изборния ден.

 

Министерство на вътрешните работи
Министерство на вътрешните работи Източник: МВР

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областните дирекции на МВР. 

 

Звената на Дирекция "Български документи за самоличност" работят от 08.30 до 19.00 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени или повредени лични карти и документи с изтекъл срок.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени