Изчегъртаха кадри на Руди Гела от още две държавни фирми

Весела Лечева назначи управителя на "Арена Армеец" за шеф в "Академика 2011"

Радостин Василев
Радостин Василев

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева предприе кардинални промени и в другите две държавни фирми, чийто принципал е. Два дни след като подмени шефовете на Българския спортен тотализатор (БСТ) и Националната спортна база (НСБ), тя уволни ръководствата и на другите търговски дружества, стопанисващи спортни имоти от национално значение - "Сердика спортни имоти" (ССИ) и "Академика 2011". Всички освободени директори бяха назначени от нейния предшественик Радостин Василев през последните шест месеца.

 

Със заповед от четвъртък (25 август) за нов изпълнителен директор на ССИ е посочена Александра Левянска. Тя е представена като магистър по "Национална сигурност". 32-годишната Левянска беше член на Съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" от основаването на дружеството през 2017 г. до уволнението ѝ от Василев през април т. г.

 

Другите двама нови шефове в 3-членния управленски орган са Георги Георгиев (с диплома от НСА "Васил Левски" и 12-годишен стаж в структурите на НСБ) и Валентин Йорданов (с визитка: магистър по информатика от УНСС, бивш програмист и проектант в НИИ, с опит в системата на МВР, където работи в борбата с икономическата престъпност). Тримата заменят тихомълком назначените от Радостин Василев в края на април Евгени Марчев и Радостин Димитров, както и единствения запазил мястото си от предишното ръководство - Людмил Лазаров. В активите на "Сердика спортни имоти" попадат всички бивши бази на ЦСКА, включително двата най-апетитни терена - ст. "Българска армия" в Борисовата градина и тренировъчният футболен комплекс в Панчарево, чийто ползвател понастоящем е "ЦСКА-София".

 

На 5 май клубът на Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков подписа с прясно назначеното ръководство на ССИ анекс към договора си за наем, позволяващ му да построи изцяло ново съоръжение в най-големия столичен парк. На 21 юни пък беше представен и типовият проект на германския оператор "Спортфайв", който предвижда изграждане на 15-хиляден стадион с планирана начална дата за изпълнение 1 април 2023 г.

 

И до днес обаче и държавата, и футболният клуб не съобщават какви точно клаузи са залегнали във въпросния анекс. Бившият министър Радостин Василев отказа да предостави конкретна информация дори на депутати от 47-ото Народно събрание, като изненадващо заяви писмено през юни, че няма никакво споразумение с "ЦСКА-София" за строеж или реконструкция на "Българска армия".

 

С друга заповед от вчера министър Лечева освобождава от длъжност и 3-членния Съвет на директорите на "Академика 2011". Уволнени са назначените през април Лазар Пърличков, Александър Скобелев и Любомир Върбев. Като нов изпълнителен директор е посочен Петър Петров, който беше един от тримата освободени от Радостин Василев преди четири месеца. Сега 30-годишният счетоводител е представен от ММС като "бивш финансов директор в частния сектор", вече участвал в управлението на "Академика 2011" от 2020 до 2022 г.

 

Другите овакантени места се заемат от Траян Танев (магистър по икономика от УНСС) и Иван Терзийски (магистър по "Стопански и финансов контрол" и "Защита на националната сигурност"). Любопитното е, че Терзийски от 8 години е управител на зала "Арена Армеец София", която попада в активите на Национална спортна база.

 

Сред стопанисваните от "Академика 2011" имоти пък са придобилият печална слава през последните години Зимен дворец на спорта в София и все още невъведената в експлоатация "Арена Бургас" в черноморския град, за която държавата вече похарчи 63,8 млн. лв. при първоначална прогнозна стойност 38,4 млн. лв. "Сменям ръководните органи на двете дружества, защото имаме различни виждания за бъдещото развитие на спортната инфраструктура у нас", аргументира лаконично действията си служебният спортен министър Весела Лечева.

 

Двете решения на принципала за промени в ръководните органи на "Сердика спортни имоти" и "Академика 2011" са подадени в Агенцията по вписвания и очакват съдебни регистрации. В Търговския регистър все още не са вписани и заявените на 23 август промени в ръководствата на тотото и НСБ.

 

Източник: Сега

Още от "България"

Последни новини

Най-четени