Изплатиха над 4900 пенсии със забавен ТЕЛК

За да могат правата на хората с трайни увреждания да не бъдат прекратявани до издаване на новото експертно решение 48-ото народно събрание направи промени в Закона за хората с увреждания

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ) Източник: Zonanews

Над 4900 хора с увреждания вече са получили  пенсиите си за инвалидност и/или добавки за чужда помощ заради забавени ТЕЛК решения. Националният осигурителен институт (НОИ) даде подробни разяснения за промените в законодателството за отпускането на инвалидни пенсии и добавките за  чужда помощ.

 

В бюлетина си от института напомнят, че пожизнени инвалидни пенсии и добавки получават хората с трайни увреждания, навършили основната пенсионна възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване. В случаите, в които пенсията за инвалидност и/или добавката за чужда помощ са отпуснати до определения в експертното решение срок на инвалидността, е необходимо хората с увреждания да бъдат преосвидетелствани.

 

Въз основа на новоиздаденото експертно решение с определени 50 и над 50 на сто ТНР/ВСУ, съответно - определена потребност от чужда помощ, НОИ продължава изплащането на инвалидната пенсия/добавката за чужда помощ до новия срок на инвалидността.

 

Издаването на ново експертно решение от органите на медицинската експертиза и влизането му в законна сила изисква определен период от време, през който лицата с трайни увреждания може да останат без плащания от НОИ, защото получаваните от тях пенсии и/или добавки за чужда помощ са спрени или прекратени.

 

За да могат правата на хората с трайни увреждания да не бъдат прекратявани до издаване на новото експертно решение 48-ото народно събрание направи промени в Закона за хората с увреждания. Те влязоха в сила на 29 януари.

 

С тях за първи път се въведе срок, в който регионалната здравна инспекция (РЗИ) е задължена служебно да уведоми хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване. Това трябва да стане не по-късно от четири месеца преди изтичането на решението.

 

Същевременно и хората с увреждания е необходимо да подават своите заявления-декларации за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения. Отделно от това срокът за извършване на експертизата е три месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза или три месеца от постъпване на жалбата в НЕЛК.

 

"За случаите, при които териториалните експертни лекарски комисии са в обективна невъзможност да се произнесат с ново експертно решение в тримесечен срок от подаване на заявлението-декларация, в допълнителните разпоредби е въведен терминът "забавяне в медицинската експертиза".

 

Забавяне в медицинската експертиза е налице, когато в тримесечен срок от подаване от лицето на необходимото заявление-декларация за преосвидетелстване, органът на медицинската експертиза не е установил вида и степента на увреждане на деца до 16-годишна възраст и на лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от КСО, съответно - степента на трайно намалена работоспособност на лица в трудоспособна възраст, както и потвърждаването на професионална болест ", пишат от НОИ в своя бюлетин.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени