Израел: Народът ни е дълбоко признателен на България за подкрепата в този труден момент

Израел е в траур, след като по време на празника Лаг ба'Омер, снощи, в планината Мерон, се случи ужасна трагедия - загинаха 45 души и над 150 бяха ранени

Израелско посолство
Израелско посолство Източник: Facebook

Израелският народ е дълбоко признателен на България за подкрепата и за приятелството в този труден момент. Това се заявява в съобщение на израелското посолство у нас.

"Благодарим на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, на правителството и българския народ за съпричастността и изразените съболезнования", се посочва в съобщението. 

 

От посолството припомнят, че Израел е в траур, след като по време на празника Лаг ба'Омер, снощи, в планината Мерон, се случи ужасна трагедия - загинаха 45 души и над 150 бяха ранени. "Този трагичен инцидент дълбоко ни натъжи. В този тежък момент нашите мисли, молитви и дълбока съпричастност са за жертвите и техните семейства", отбелязват от мисията.

 

Припомняме, че десетки хиляди ултраортодоксални евреи са пристигнали, за да участват в най-голямото масово събитие в Израел от началото на COVID-кризата. Ортодоксалните евреи правят поклонение в Мерон всяка година за годишния религиозен празник Lag BaOmer, отбелязван с целодневни огньове, молитви и танци. В града е гробницата на равин Шимон Бар Йочай - мъдрец от втори век, която се смята за едно от най-светите места в еврейския свят. Организаторите изчисляват, че в четвъртък вечерта в района са пристигнали 100 000 души. 

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени