Кабинетът предлага Радев да води българската делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Служебният кабинет е одобрил на вчерашното си заседание рамкови позиции за представителите на България

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Президентът Румен Радев да води БГ делегацията на срещата на върха на НАТО, предлага правителството. Служебният кабинет е одобрил на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на България в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните – членки на НАТО. Тя ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон, САЩ. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на държавния глава да ръководи българската делегация за срещата. И съобразно хода на дискусията да изложи приетите от Кабинета рамкови позиции. Като ръководител на делегацията ни и въз основа на рамковите позиции президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике от срещата.

 

С правителственото решение е утвърден и състав на делегацията ни във Вашингтон. Освен президент и премиер в нея са включени министърът на отбраната, началникът на отбраната, постоянният представител на България към НАТО. А също заместник-министърът на външните работи Невяна Митева. Началниците на кабинетите на президента и на премиера. Трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерският съвет. И други служители от двете ни институции.

 

Правителството води дълъг дебат кой да представлява държавата ни на Срещата на върха на НАТО. Последното решение беше България да има двама представители – премиерът Димитър Главчев и президентът Румен Радев. Покани за срещата се разпращат на всички президенти и премиери, но обикновено една страна се представлява от един висш държавник.

 

Миналата година например 23 от държавите бяха с премиери, включително България, Великобритания, Швеция и Испания. А 13, сред които САЩ, Франция и Турция – с президенти. До 2023 г., когато тогавашният премиер Николай Денков реши той да води българската делегация, страната ни изпращаше държавния глава на срещите на НАТО.

 

Тази година заради призиви Радев да бъде спрян от Вашингтон заради проруски позиции, Главчев реши да попита парламента кой да води делегацията ни. Партиите обаче не можаха да се разберат. ДПС и ПП-ДБ поискаха във Вашингтон да отиде само Главчев. "Възраждане" и БСП обаче бяха на мнение, че Радев трябва да отиде. ГЕРБ така и не казаха публична позиция.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени