Как бизнесът и синдикатите виждат Плана за възстановяване на България

Коментар на Васил Велев и Пламен Димитров

Как бизнесът и синдикатите виждат Плана за възстановяване`
Как бизнесът и синдикатите виждат Плана за възстановяване` Източник: NOVA

Бързо внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост на България поискаха вчера от новия парламент работодатели и синдикати. Настояването им дойде на фона на бурни дебати по темата в Народното събрание. В крайна сметка депутатите гласуваха в сряда, на 21 април премиерът в оставка Бойко Борисов да представи Плана в парламента. Ден по-рано, в четвъртък, той заяви  "Ако искат да го приемат, ако искат да го надградят. Ако искат, да направят нов план". Коментар по темата направиха в предаването "Събуди се" по NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

"За осемте месеца, откакто се работи Планът, той е достигнал степен на готовност, която предполага неговото внасяне в срок. Всяко нещо може да бъде направено по-добре. Очевидно към тези инвестиционни проекта ще бъдат добавени в последния момент още няколко. Такъв е проектът за улавяне на въглероден диоксид, който е изключително важен за въгледобивния сектор", обясни Димитров. Според него благодарение на натиска на работодатели и синдикати е включена програма за икономическа трансформация.

 

Сега те искат към нея да се добавят още средства, за да се увеличи общият размер. Васил Велев е на мнение, че Планът може да бъде подаден в срок. Работодателите са на мнение, че това трябва да се случи. "Първите пари могат да бъдат получени още през юли, а част от тях – инвестирани още през тази година. Според нас Планът има степен на готовност, която при доработване в оставащото време може да постигне добър резултат", заяви той.

 

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени