Калин Георгиев: Допускането на афганистанци на наша територия е страшен експеримент

Оградата не може да спре бежанците, убеден е той

Калин Георгиев
Калин Георгиев Източник: NOVA
Бежанците от Афганистан са много различни. Не казвам добри или лоши. Културата и начинът им на живот. Това са хора, които воюват от 500 години. Допускането на големи групи от тях на наша територия е страшен експеримент. Това каза бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. България може да помогне на хората от Афганистан, които са работили в и с нашето посолство, с нашия контингент. 
 
По думите му на Афганистан не може да се гледа като на една цялостна държава. "Тя воюва от 500 години. Това е страна с много особен конгломерат от различни етноси, народи, езици и племена", каза още бившият главен секретар на МВР.
 
Според него проблемът с миграцията не може да бъде решен с военно-полицейски мерки. "Останах с впечатление, че ние едва ли не се готвим за война. Казва се колко военни и единици техника е изпратена. Оградата не може да спре бежанците", категоричен е Георгиев, който смята, че кризата се решава с преговори, дипломация и пари. 
 
Дали бежанската криза се използва за политически цели, той каза: "Като гледам дивотията в страната, всичко се използва за политически цели. Може би в тази уродлива, агресивна форма не е било чак така", уточни бившият главен секретар.
 
По отношение на т.н. "полицейско насилие", бившият главен секретар на МВР каза следвното: "Знаете ли колко страни има една монета - три. Ако погледнем от гледната точка на независимата страна - едните са жертвите на тези грозни деяния, другите са извършителите. Ако се опитаме да обясним действията на полицаите, най-лесно е да ги оплюем и заклеймим. Нещата са доста по-сериозни. Полицаят няма право на грешки".
 
"Много е лесно да теоретизираме. Когато тези момчета и момичета бяха подложени на дълга агресия - палени, бутани, плюти. Опитвам се да намеря нещо, с което да ги оправдая. Трудно е, но трябва да се знае, че има и такава гледна точка", допълни Георгиев.
 
"Абсурд е някой висш ръководен служител да издаде такава заповед. Най-вероятно става въпрос за професионална неподготвеност, липса на тренировка, на издържаност на характера. Комбинацията с другите фактори, явно е довела до срив в съзнанието на полицаите", смята още той.
 
Относно наказанието на полицаите Георгиев каза: "Доколкото разбирам срещу тях са повдигнати обвинения и вероятно съдбата им като полицаи е предрешена", допълни той. Фактът, че не могат да бъдат победени, асимилирани и интегрирани от западната култура, че и от руската, означава, че наистина са много различни", добави той.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени