Калин Георгиев: Допускането на афганистанци на наша територия е страшен експеримент

Оградата не може да спре бежанците, убеден е той

Калин Георгиев
Калин Георгиев Източник: NOVA
Бежанците от Афганистан са много различни. Не казвам добри или лоши. Културата и начинът им на живот. Това са хора, които воюват от 500 години. Допускането на големи групи от тях на наша територия е страшен експеримент. Това каза бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. България може да помогне на хората от Афганистан, които са работили в и с нашето посолство, с нашия контингент. 
 
По думите му на Афганистан не може да се гледа като на една цялостна държава. "Тя воюва от 500 години. Това е страна с много особен конгломерат от различни етноси, народи, езици и племена", каза още бившият главен секретар на МВР.
 
Според него проблемът с миграцията не може да бъде решен с военно-полицейски мерки. "Останах с впечатление, че ние едва ли не се готвим за война. Казва се колко военни и единици техника е изпратена. Оградата не може да спре бежанците", категоричен е Георгиев, който смята, че кризата се решава с преговори, дипломация и пари. 
 
Дали бежанската криза се използва за политически цели, той каза: "Като гледам дивотията в страната, всичко се използва за политически цели. Може би в тази уродлива, агресивна форма не е било чак така", уточни бившият главен секретар.
 
По отношение на т.н. "полицейско насилие", бившият главен секретар на МВР каза следвното: "Знаете ли колко страни има една монета - три. Ако погледнем от гледната точка на независимата страна - едните са жертвите на тези грозни деяния, другите са извършителите. Ако се опитаме да обясним действията на полицаите, най-лесно е да ги оплюем и заклеймим. Нещата са доста по-сериозни. Полицаят няма право на грешки".
 
"Много е лесно да теоретизираме. Когато тези момчета и момичета бяха подложени на дълга агресия - палени, бутани, плюти. Опитвам се да намеря нещо, с което да ги оправдая. Трудно е, но трябва да се знае, че има и такава гледна точка", допълни Георгиев.
 
"Абсурд е някой висш ръководен служител да издаде такава заповед. Най-вероятно става въпрос за професионална неподготвеност, липса на тренировка, на издържаност на характера. Комбинацията с другите фактори, явно е довела до срив в съзнанието на полицаите", смята още той.
 
Относно наказанието на полицаите Георгиев каза: "Доколкото разбирам срещу тях са повдигнати обвинения и вероятно съдбата им като полицаи е предрешена", допълни той. Фактът, че не могат да бъдат победени, асимилирани и интегрирани от западната култура, че и от руската, означава, че наистина са много различни", добави той.

Още от "България"

Обвиняемият за контрабанда Стефан Димитров е откаран в болница

Стефан и Марин Димитрови и шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова бяха задържани след акция на спецслужбите и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени