Карадайъ: Радев наруши Конституцията и зачеркна законността

Радев или се е самозабравил, или прокарва идеята за президентска република, каза председателят на ДПС

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ Източник: БГНЕС

"Този президент или се е самозабравил или прокарва идеята за президентска република. Без да има понятие какво поражение нанася на демокрацията". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация в края на 46-ото НС.

 

"Днес ще се чуят много декларации за това какво можело да бъде, ако така, ако иначе и т.н", каза Карадайъ. По думите му политическата ситуация в момента е резултат от изминалите 12 години, а не само от изминалите няколко месеца. В тях сме били свидетели на нарушения на Конституцията и законите.

 

По думите му президентът не зачита законите и Конституцията. Той подчерта, че Радев руши държавността и демокрацията. "Той не просто си позволи да назначи лице, което не отговоря на конституцията, а безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история", категоричен бе Карадайъ.

 

За 5 г. не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия, като олицетворяващ единството на нацията. За 5 г. не можа да разбере силата на прекия избор и подкрепата на гражданите, и на избирателите, продължи той.

 

"Ние не се уплашихме от тоталитарната власт, от милиционери и оръжие. Независимо от преживяното, докато се борехме за човешки права и свободи и искахме с мирни протести връщане на рождените ни имена, показахме, че не искаме реваншизъм, а живот в мир, съвместно и в заедност да градим демокрацията и нашето бъдеще. Затова няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши всичко, което е създадено в последните години", настоя лидерът на движението.

 

"Разрушаването е лесен процес, градежа е труден", посочи Карадайъ. Той заяви, че служебния кабинет на Радев показал, че целите им са далеч от европейските ценности. По думите му служителите на реда оказвали репресии. "Действията на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало. Да сплашваш, да унижаваш е прийом на слабите управления. Това е ярък израз за тяхното безсилие", заяви Карадайъ. Той отчете, че заради тесните партийни интереси се оставяло гражданите да понесат негативите на кризата.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени