Карън Донфрид: Протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея

Трябва да отхвърлим антидемократичните тенденции и да покажем, че демокрациите могат да работят за хората, каза Донфрид

Карън Донфрид
Карън Донфрид Източник: Senseandsustainability

Помощник-държавният секретар на САЩ е в България. Протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея. Това каза помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид в речта си на Бизнес закуска с Американската търговска камара.

 

"По време на посещението на министър-председателя във Вашингтон вицепрезидентът Харис изрази своята висока оценка за силното партньорство и приятелство между България и САЩ. Тя благодари на премиера за подкрепата на България за Украйна", обясни Донфрид. Кирил Петков се срещна с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Помощник-държавният секретар на САЩ припомни думи на Петков за това, че са гарантирани доставките на втечнен природен газ от Щатите.

 

Според Донфрид присъствието на високопоставени представители на българското правителство на Бизнес закуската с Американската търговска камара демонстрира колко важни са двустранните търговско-икономически отношения между двете страни. Тя изрази желание те да бъдат задълбочени.

 

Помощник-държавният секретар коментира, че САЩ продължават да "съживяват"европейските си съюзи и партньорства, като подчерта по-голямата сила на работата заедно. "Нашият ангажимент с ЕС, НАТО, ОССЕ и други партньори е от особено значение за успеха и просперитета", категорична е тя. Донфрид посочи решителността на Щатите да работят за Европа и за мира по целия свят.

 

"Целта ни е страните в региона да се развиват по своя евроатлантически път и да допринасят за това единство", обясни тя. Като уточни, че Украйна се е оказала тест за този принцип. Тя изтъкна важността на координацията с европейските партньори за укрепване на демокрацията и върховенството на правото в Европа и Евразия.

 

"Трябва да отхвърлим антидемократичните тенденции и да покажем, че демокрациите могат да работят за хората. Заедно можем и трябва да се борим срещу авторитаризма, корупцията, дезинформацията, които допринасят за срива на демокрацията", смята Донфрид. Радев се срещна с Карън Донфрид "Г-жа Донфрид е идеалният дипломат, защото е работила както в публичния сектор, така и извън него.

 

Когато не си във властта, погледът е малко по-различен", заяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа "Тя е била президент на Германския фонд Маршал, владее отлично немски, живяла е в Германия като дете. Работила е в областта на планирането на политиките в правителството. Била е специален асистент на президента по европейските въпроси в Националния съвет по сигурността, работила е за Националния съвет по разузнаването и е отговаряла за Европа. Има огромен опит", добави тя.

Още от "България"

Кандидати от ГЕРБ-СДС присъстваха на откриването на Народен събор Пловдив

Като човек, свързал  живота си с културата, съм отдадена на каузата за защита и популяризиране на автентичния фолклор и изкуство, подчерта професор Даниела Дженева – втора в листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени