Каратистката Ивет Горанова с исторически успех в Токио 2020

За класиране на Олимпийските игри Ивет Горанова направи същински подвиг, печелейки цели 7 от 9 мача

Ивет Горанова
Ивет Горанова Източник: Sportal.bg

Дебютантката на олимпийски игри Ивет Горанова влезе в историята на карате от турнира в категория до 55 кг в Токио 2020. 21-годишната ни първа в историята представителка в този спорт записа две победи в груповата фаза и почти сигурно се класира на полуфиналите, което съответно ще ѝ гарантира бронзово отличие, съобщава Sportal.bg. Ако в третия си двубой иранката Сара Бахманяр победи Ивет, а туркинята Озчелик загуби, ще се гледат повечето точки, регистрирани в мачовете, защото три състезателки ще имат по 2 победи.

 

Засега в това предварително подреждане българката е начело. Във втория си мач Ивет постигна впечатляваща победа с 5:1 над най-възрастната и най-титулованата състезателка в света Серап Озчелик. И този двубой с участие на българката предложи по-предпазливи действия в първата минута, а в средата на двубоя туркинята записа първата си точка чрез "юко". Ивет обаче само 10 секунди по-късно регистрира "ипон" по чудесен начин и поведе с 3:1, а още толкова след това дойде и "вадзари" в нейна полза за 5:1.

 

До края Озчелик имаше две неуважени претенции за успешни атаки и така резултатът остана непроменен, като Горанова можеше Ивет започна с победа над представителката на Китайско Тайпе Цуюн Уен с 5:2 след едно "юко" и две "вадзари". Точно преди първия мач на Ивет иранката Сара Бахманяр с късен "ипон" поднесе изненадата и победи Серап Озчелик с 5:4 оценки (точки). Ивет е в група с туркинята Серап Озчелик (европейска шампионка в кат. до 50 кг и бивша световна шампионка), Цуюн Уен от Китайско Тайпе (бивша азиатска шампионка и двукратна бронзова медалистка от световни първенства) и иранката Сара Бахманяр (бронз от световното през 2018 в кат. до 50 кг).

 

За класиране на Олимпийските игри Ивет Горанова направи същински подвиг, печелейки цели 7 от 9 мача, разиграни в рамките само на един ден, което е уникално по рода си предизвикателство - физически и психически. 21-годишната Ивет е най-младата състезателка на Олимпийските игри в Токио 2020 в турнира по карате в тази категория. Серап Озчелик - на 33 - пък е най-възрастната и най-титулованата.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени