Каратистката Ивет Горанова с исторически успех в Токио 2020

За класиране на Олимпийските игри Ивет Горанова направи същински подвиг, печелейки цели 7 от 9 мача

Ивет Горанова
Ивет Горанова Източник: Sportal.bg

Дебютантката на олимпийски игри Ивет Горанова влезе в историята на карате от турнира в категория до 55 кг в Токио 2020. 21-годишната ни първа в историята представителка в този спорт записа две победи в груповата фаза и почти сигурно се класира на полуфиналите, което съответно ще ѝ гарантира бронзово отличие, съобщава Sportal.bg. Ако в третия си двубой иранката Сара Бахманяр победи Ивет, а туркинята Озчелик загуби, ще се гледат повечето точки, регистрирани в мачовете, защото три състезателки ще имат по 2 победи.

 

Засега в това предварително подреждане българката е начело. Във втория си мач Ивет постигна впечатляваща победа с 5:1 над най-възрастната и най-титулованата състезателка в света Серап Озчелик. И този двубой с участие на българката предложи по-предпазливи действия в първата минута, а в средата на двубоя туркинята записа първата си точка чрез "юко". Ивет обаче само 10 секунди по-късно регистрира "ипон" по чудесен начин и поведе с 3:1, а още толкова след това дойде и "вадзари" в нейна полза за 5:1.

 

До края Озчелик имаше две неуважени претенции за успешни атаки и така резултатът остана непроменен, като Горанова можеше Ивет започна с победа над представителката на Китайско Тайпе Цуюн Уен с 5:2 след едно "юко" и две "вадзари". Точно преди първия мач на Ивет иранката Сара Бахманяр с късен "ипон" поднесе изненадата и победи Серап Озчелик с 5:4 оценки (точки). Ивет е в група с туркинята Серап Озчелик (европейска шампионка в кат. до 50 кг и бивша световна шампионка), Цуюн Уен от Китайско Тайпе (бивша азиатска шампионка и двукратна бронзова медалистка от световни първенства) и иранката Сара Бахманяр (бронз от световното през 2018 в кат. до 50 кг).

 

За класиране на Олимпийските игри Ивет Горанова направи същински подвиг, печелейки цели 7 от 9 мача, разиграни в рамките само на един ден, което е уникално по рода си предизвикателство - физически и психически. 21-годишната Ивет е най-младата състезателка на Олимпийските игри в Токио 2020 в турнира по карате в тази категория. Серап Озчелик - на 33 - пък е най-възрастната и най-титулованата.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени