Карловци почетоха жертвите на "Страшното"

"Страшното", така остава в историята на град Карлово времето, когато организирана турска армия и башибозук нахлуват в града и зверски избиват над 800 души от мъжкото население

Карловци почетоха жертвите на "Страшното"
Карловци почетоха жертвите на "Страшното" Източник: Община Карлово

Карловци почетоха жертвите на "Страшното" и се поклониха пред гроба на жестоко избитите по време на кървавите събития от 1877 година.

 

"Страшното", така остава в историята на град Карлово времето, когато организирана турска армия и башибозук нахлуват в града и зверски избиват над 800 души от мъжкото население. Сред тях: свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии.

 

Това са дни на насилие, кръв и сълзи, на неописуема скръб и мъка. Хиляди деца остават сираци, а жените не спират да оплакват своите близки.

 

За да бъде почетена паметта на избитите карловци на гроба им, в двора на храм "Свети Николай", беше отслужена панихида от отец Гавраил. Директорът на Исторически музей Карлово – Мария Деянова направи пред присъстващите историческа ретроспекция на събитията от този период.

 

Цветя и почит поднесоха кметът д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-кметът Антон Минев, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, карловски общественици и граждани.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени