!["Като гореща вода за шоколад" - ново издание на бестселъра на Лаура Ескивел "Като гореща вода за шоколад" - ново издание на бестселъра на Лаура Ескивел](https://cdn.zonanews.bg/resources/730x500/%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%20%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0.jpg?s=252373)
"Колибри" предлага на читателите ново издание на екзотичния бестселър "Като гореща вода за шоколад". Романът на мексиканската писателка Лаура Ескивел се превърна в бестселър и я нареди в първата редица на големите латиноамерикански автори редом с Габриел Гарсия Маркес, Марио Варгас Льоса и Исабел Алиенде.
Всяка глава от "Като гореща вода за шоколад" (преводач: Илинда Маркова, художник: Таня Минчева, 208 стр., цена: 20 лв.) започва с готварска рецепта и в това няма нищо изненадващо, тъй като голяма част от действието е съсредоточена в кухнята - сърцето и душата на традиционното мексиканско семейство. Тита, най-малката дъщеря на богат скотовъдец, отрано знае каква съдба ѝ е предопределена – тя ще остане неомъжена, за да се грижи за майка си, докато е жива.
Когато Тита се влюбва в Педро, майка ѝ бърза да попари любовта ѝ и тиранично урежда брак между по-голямата ѝ сестра Росаура и любимия на Тита. Но Тита има едно несъкрушимо оръжие – нейните готварски умения. Лаура Ескивел умело си служи с похватите на магическия реализъм, познат ни от много други латиноамерикански автори, за да превърне контакта на Тита с храната в нещо чувствено и често взривоопасно. Принудена да приготви сватбената торта на сестра си, Тита влага всичките си чувства в задачата и всеки гост на празненството избухва в сълзи, щом хапне от сладкиша.
Лаура Ескивел е родена през 1950 г. в Мексико. Авторка е на световни бестселъри като "Малинче", "Законът на любовта", "Лупита обичаше да глади". В първия си роман "Като гореща вода за шоколад", преведен на 35 езика и продаден в над 4,5 милиона екземпляра, Лаура Ескивел използва прийомите на магическия реализъм, за да комбинира ежедневното и свръхестественото.
Романът, ситуиран във времето на революцията в Мексико в началото на 20 век, демонстрира значението на дома и кухнята в живота на Ескивел. Тя вярва, че кухнята е най-важното място в дома и я характеризира като източник на познание и проникновение, което носи наслада. Заглавието на романа препраща към разговорен израз, използван в испанския език, който е свързан с изключителност на усещанията, а метафората за кипенето е свързана с гнева, страстта, сексуалността.
"Като гореща вода за шоколад" се радва на огромен международен успех. В продължение на три години заема първо място в класацията за бестселъри в Мексико, а през 1994 г. романът е екранизиран по сценарий, създаден от самата писателка.