Кацаров гази европейските правила - иска да се удължи срока на сертификата за преболедуване от 6 на 12 месеца

Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания, съобщи проф. Атанас Темелков от Александровска

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: NOVA NEWS

Проучихме дали е възможно дали може да се удължи срокът от 6 на 12 месеца на сертификата за преболедуване на COVID-19 Това каза по време на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По време на брифинга министърът представя актуалната ситуация с COVID-19 и коментира въведените в страната противоепидемични мерки.

 

"Към момента са получени две становища. В тях се посочва, че единодушно приемат да се удължи срока от 6 на 12 месеца.  Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок, тъй като при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, че е издаден, този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква. Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за взимане на проба", допълни още Кацаров.

 

Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта и сертификатът за преболедуване ще е валиден за срок от 12 месеца, но само в рамките на страната, защото европейското изискване е за валидност 180 дни. 

 

"Ситуацията е много тежка. Цялото общество има вина за тази ситуация. Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. В обществото се е загубила връзката между мероприятията за профилактиката и пациентите, които стоят дълго време вкъщи. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения", коментира проф. Атанас Темелков от Александровска болница.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени