Кацаров прогнозира нова вълна на COVID-19 още от лятото

Антиваксърът Кацаров призова за масово ваксиниране

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: МС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавирус в България може да има още през лятото. "Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент", обясни в ефира на NOVA Кацаров.

 
Служебният здравен министър каза, че ще представи проучване от частна компания, което да даде първоначална представа за това. Той съобщи, че провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението с вируса. Кацаров не отговори на два важни въпроса - колко ще струва това и не е ли възможно да се извърши от структура, която е част от институция, а не от частна фирма. Съмнително е, че веднага се търси схема, която да налее едни публични средства в нечии частен джоб. 
 
Относно констатирания в страната делта щам на коронавируса, д-р Кацаров е на мнение, че това е огромен риск. Притеснила го късната реакция на здравните власти – пробата от мъжа е взета на 5 април, резултатите й станах ясни в средата на юни. "Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява. Той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби", отвори кутията на истеричността служебният министър от ДСБ. 
 
И втрещи зрителите с призива си: "Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме", каза той, който вече повече от година се изявява като активен и настоятелен антиваксър. 
 
"През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. От началото на годината до началото на май малко над 400 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината, за следващия месец са се ваксинирали още толкова. Значи около 800 000 са получили доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки", без да спомене чия е заслугата за този нелесен процес и резултат.

Още от "България"

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка и даде на прокуратурата казуса с болницата "Мама и Аз"

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата

Прочетете повече прочетете повече

Три дни Хасково ще пее и танцува с "Китна Тракия пее и танцува"

Председател на журито на Първа сцена е изтъкнатият български хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл "Китна Тракия" Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров- хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени