Кенет Мертен: Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога

Посланикът на САЩ: София изпраща сигнали за засилване на трансатлантическите и европейски отношения

Американският посланик Кенет Мертен
Американският посланик Кенет Мертен Източник: Посолство на САЩ в София

Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога. Това каза американският посланик Кенет Мертен в лекция пред депутати, членове на правителството и дипломати. Продължават разговорите за безвизово пътуване на българи зад Океана, посочи той. 

 

Посланикът отбеляза, че от началото на войната в Украйна България е успяла да постигне енергийна независимост с намеренията си да диверсифицира доставката на ядрено гориво и газ.  Отчете и сътрудничеството в областта на отбраната с направените през годините инвестиции в отбраната за 238 милиона долара. 

 

"Българското правителство изпраща силни сигнали за засилване на трансатлантическите и европейски отношения”, каза той, и допълни, че върховенството на закона е важно. "Това е тема, която стои не само пред държави като България”, каза Кенет Мертен и добави, че потенциалните заплахи за демокрацията се преодоляват не със забрана на изразяване на мнението, а с убеждаване за положителните ефекти от демокрацията. Мертен не отговори директно дали по време на мандата му ще бъде прекратено пътуването с визи до Съединените щати. 

 

"Това е въпрос не на политика, а на заложени критерии, които не важат само за България”, обясни той. 

 

По време на срещата президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев пожела удвояване на стокообмена между Съединените щати и България, а Соломон Паси постави въпроса за посещение на американския президент Джо Байдън у нас. Паси се обърна и към присъстващия лидер на ДПС Мустафа Карадайъ.  "Предложението е при промените в Конституцията да бъде записано, че България е член на НАТО”, посочи той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени