Кирил Добрев: Нинова трябва да се оттегли с извинение към БСП

Основната грешка на БСП са братоубийствените войни

Кирил Добрев
Кирил Добрев Източник: БГНЕС

Корнелия Нинова трябва да се оттегли с извинение към БСП, заяви Кирил Добрев в предаването "Тази събота и неделя". ГЕРБ са отново първа политическа сила заради наши грешки, посочи той. След вътрешнопартийния вот Нинова получи една силна подкрепа от партията и всички очаквахме да се съберем под общи знамена и да "мачкаме" противника, но ние отворихме братоубийствени войни, коментира той. За партийците Нинова се представяше като нещо средно между Жана д'Арк и Райна Княгиня, но всъщност за тези отвън тя беше един политик от прехода и то провален, както виждам към днешна дата, коментира още Добрев.

 

"Трябва да говорим за осъзната вина, защото няма председател на партията през последните 30 години толкова комфортно да е провел едни парламентарни избори. Корнелия Нинова имаше възможност да поставя, който си иска за водач на листи, да размества, да преписва програми от Института за пазарна икономика и от статии във вестниците", отбеляза Кирил Добрев.

 

"Ако бяхме спечелили изборите, цялата заслуга щеше да бъде на Нинова, но ние сме трети. Никой няма да я натиска да дава оставка, това е нейно собствено решение. Въпросът е да се извиним на партията и на онези малки човечета, които дават нещо от себе си за тази партия и да се оттеглим. Да дадем възможност на други хора да я изградят на ново, защото политиката е доверие между политиците и избирателите", призова той.

 

"Не съм кандидат за нищо и няма да бъда кандидат за нищо повече", направи уточнение Добрев, който бе основен конкурент на Нинова на вътрешнопартийния лидерски избор в БСП миналата есен.

"Когато след вътрешнопартийния вот тя получи една сериозна подкрепа от партията, очаквахме всички да се съберем под общи знамена и да тръгнем да мачкаме противника. А ние отворихме такива братоубийствени войни", коментира Добрев. Той разкритикува кадровата политика на лидерката, особено при определяне на водачите и гражданската квота спрямо определени области.

Добрев изброи 3 неща, които Националният съвет на 17 април трябва да направи: Първо, да подкрепи задължително президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Второ, да избере ново Изпълнително бюро на партията. Трето, да избере зам.-председател, на който конгреса, НС и партийците имат доверие, и той да поеме функциите на председател до президентските избори, да подготви партията за предсрочни парламентарни избори, да я успокои и да върне доверието на хората.

 

"Вътрешните избори ще ги правим след президентските избори", допълни Добрев. Запитан за имена, той посочи Костадин Паскалев, когото описа като "прекрасно лице, което може да успокои БСП и да я преведе през тези бурни води".

 

"Винаги съм казвал, че право да управлява има първият. Но първият е в такава ситуация, както беше БСП навремето - спечели изборите, но никой не искаше да управлява с нея. Така че отговорността се пада на Слави Трифонов. Трябва да има правителство, защото освен здравна криза, икономическата криза просто пълзи, фалитите в малките фирми, които носят буквално България на гърба си, предстоят. И България трябва да има стабилно управление, за да усетят хората сигурност", каза още Добрев.

 

И обясни, че БСП е загубила 3% заради това, че не е подкрепила ясно Румен Радев за втори мандат още преди парламентарните избори.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени