Кирил Петков обеща "промяна" на цените на тока: Ако има основание ще бъдат увеличени

Той увери, че няма да има режим на тока

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МИ

"Ако има основание цените на ел. енергията ще бъдат увеличени", обяви премиерът Кирил Петков от Брюксел. По думите му наложеният мораториум дава възможност на правителството да си поеме дъх и да обследва случващото се в енергетиката, защото е съмнително поисканото от КЕВР увеличение на паното и тока в деня, когато той е полагал клетва.

 

"Аз още не знам какво става с азерския газ, защо не е в калкулацията. Трябва първо да разберем това преди да вдигаме цени. Ако видим, че се дисбалансира системата тогава в края на март да направим актуализация. Без анализ само, защото някой е препоръчал, няма как да го правим. Надявам се да намерим спестявания и ако има увеличение на цената на тока, да не е в тези размери", коментира той. 

 

Запитан какво ще предприеме по отношение на задаващия се режим на ток, каквото беше анонсирано за някои области, Петков уверено заяви, че такъв няма да има. След срещата си с Урсула фон дер Лайен, Петков се похвали, че е минало много добре, като е обявил готовността на правителството на нулева толерантност към корупцията.

 

"Имахме много хубав разговор с президента на ЕК. Тя имаше мн позитивен и конструктивен тон. Възлагат ни големи надежди да свършим работа по Плана. Зарадвахме г-жа фон дер Лайен с това, че нашата задача е да премахнем корупцията, която е основна спирачка за него. Нашата цел е по-амбициозна от това, на което те се надяват. Няма да се примирим с 10% корупция, трябва да е 100% липсата на корупция. Това много я зарадва", обясни той като остави основателни съмнения на какво е. Предозирането му бе очевидно.

 

Планът за възстановяване обаче, който ни беше върнат от Европейската комисия може и да се забави с няколко седмици, но в това Петков не вижда проблем, защото е важно да бъде изчистен от всички грешки, за да не ни го върнат отново.

 

Научихме, че в момента ваксинирането трябва да е максимално бързо, ако не искаме Омикрон да направи нова вълна. Днес научих, че ще е по-рано - още средата на януари. Вчера подписах заповедта за МС. МОН днес или в понеделник ще имат също такава заповед. Ще направим работни групи с различни медицински специалисти, за да има протокол за хора със странични заболявания. За диабета е интересно защото точно тези хора трябва да се ваксинират. Хората не се ваксинират, защото не вярват на институциите – затова специалистите трябва да говорят. Решението няма да е насилствено, а информирано. Надявам се като пациентите питата джипитата те да са информирани и да им дават обективна инфомрация", заяви премиерът Петков.

Още от "България"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени