Кирил Петков призна, че е бил назначен за министър с канадско гражданство

Не трябва да се явяваме на избори с обща листа с ДБ, категоричен е той

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МС

"21 април – тогава съм направил волеизявление да се откажа от канадското си гражданство. На 20-и август бях уведомен от канадските власти, че вече не съм техен гражданин". Това разобличаващо изказване направи Кирил Петков по NOVA, с което не остави никакви съмнения, че де факто е бил назначен за служебен министър, докато е гражданин на чужда държава.

 

Това категорично означава, че и той, и Румен Радев са нарушили Конституцията. Абсолютно скандално Петков се опиа да даде наставления на Конституционния съд, че трябва да каже, че "не е въпрос кога една чужда държава издава бележка, а кога си направил всичко законно".

 

Очаквам 30% да гласуват за нас и 121 депутати в парламента. Много се зарадвах, когато и Христо Иванов, и Мая Манолова предложиха да седнем да разговаряме. И от ляво, и от дясно искат да говорим и ние ще го направим следващата седмица. Но според мен не трябва да правим коалиция преди изборите. Защото има хора, които никога не биха гласивали за Мая Манолова. Има и такива, които никога не биха гласували в дясно. Сега ние се оказваме нещо като център. Затова трябва да се даде шанс всички избиратели да направят своя избор и в парламента след това да формираме коалиция", каза още Петков.

 

По думите на Кирил Петков днес още другата седмица от новата формация сядат на преговори с "Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме". "От формацията на Слави Трифонов работих добре с Мика Зайкова и Ива Митева. Според мен от ИТН трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи. Бих се обадил на Зайкова и бих й казал: "Това искаме да правим, ако мислите, че имате воля и ентусиазъм заповядайте на разговори”, каза още бившият служебен министър на икономиката.

 

Петков отново подчерта, че целта им е да има 121 почтени депутати в парламента след изборите.

"Подкрепа от 9 % на изборите е наистина сериозна. Не можах да повярвам, защото все още нямаме партия, листи и кампания. Много благодаря на всички, които ни подкрепиха само на базата на нашите две имена. Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои, и ще имаме 27-30%", каза още Петков.

 

На въпрос какви са му отношенията с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа той отговори следното: "Познавам я, срещали сме се няколко пъти. Не съм гвоорил с нея, откакто обявихме проекта си. Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки".

 

"Нашият фокус не е деснопартиен. Не ни е важно колко ще изкараме самите ние. Нашата мисия е в следващия парламент да има 121 депутата, които да са част от коалицията на почтеността", каза той. "Нека хората да гласуват и просто ще знаят, че ще има коалиция на базата на принципност и почтеност", каза той, с което предизвика сред помнещите неприятни алюзии с лъжите на симеон Сакскобурготски преди 20 години.

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени