Кирил Петков ще реши проблема със Северна Македония - друг път

Може и да се реши проблемът, но не той ще е решаващият

Кирил Петков в НС
Кирил Петков в НС Източник: БНТ

Днес по време на парламентарния контрол премиерът Кирил Петков се закани, че това правителство ще покаже разликата между добри пожелания и реализирани резултати по отношение на проблемите със Северна Македония. При това без България да промени позицията си в преговорния процес. Добросъседството е основата, върху която двете страни работят, заяви Петков.

 

Това, малко след изказването на Тито Петковски, че България е била и продължава да бъде най-големият враг на Република Северна Македония.

 

Няма как да не се съмняваме, че създаването на още пет групи за преговори ще постигне това, което не постигна досегашната комисия, защото е ясно, че проблемът е решим само с "клякане". Въпросът е не дали, а кой ще "клекне" повече. Последното зависи единствено от това коя от двете държави е по-важна към конкретния момент най-вече за САЩ и после за ЕС.

 

Ако е България, с оглед процесите в Украйна, вероятно ще "плеснат зад врата" македонците да направят една-две възлови отстъпки, Петков ще обяви, че е велик, а направилото отстъпките македонско правителство ще падне.

 

Ако Северна Македония е с по-ценно стратегическо място, с оглед изтласкване на Русия от Балканите (с изключение на Сърбия), "плеснатият" ще е Кирил Петков и вероятно ще падне неговото правителство, или поне ще е с нов премиер до посоченият от Петков срок от шест месеца.

 

Правилно ГЕРБ поискаха Народното събрание да бъде регулярно информирано за развоя на събитията - все пак навреме трябва да се подготви за предстоящите събития.

 

 

Още от "България"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Стартира кампанията "Следи от изчезване", която цели да запознае обществото със застрашените от изчезване видове в Бълга

Велинград ALCALIA за пореден път се ангажира с мисията си да подпомогне опазването на екологичното разнообразие в българските планини, като споделя ценна информация как можем да запазим естествените им местообитания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени