Кирил Петков: Цената на тока за битовите потребители временно няма да се повишава, компенсираме бизнеса частично

Премиерът даде основание за въпрос дали изобщо е наясно с истинската картина в страната

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МС

Сметките за ток на битовите потребители са под мораториум и тези за февруари ще бъдат по-ниски. Това обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на МС в четвъртък. 

 

"Един от най-големите въпроси, които ще обсъдим на днешното заседание на МС, е цената на газа и електроенергията. Няколко неща искам да подчертая. Първо – сметките на битовите потребители са под мораториум. Те няма да се вдигнат докато трае мораториумът. По-вискоите сметки през януари са на база по-високите цени от миналото лято", обясни той. 

 

По отношение на компенсациите за бизнеса Петков обясни, че за ноември те са в размер на 110 лв., а за декември ще бъдат 130 лв. Определен е таван до 250 лв. за януари в зависимост от пазарните цени.

 

"Помощта за декември: най-вероятно голяма част от нея ще влезе в сметките, които ще се видят в началото на февруари. Сметките за декември са високи, но ще бъдат компенсирани до голяма степен. Очаквайте намаляване на сметките за януари, които ще се получат през февруари", добави министър-председателят с обичайното си лековато говорене, много често опровергавано от последващото развитие на събитията.

 

Същата е ситуацията и при цената на газа.

 

Кирил Петков обърна внимание и на темата за пандемията. По думите му новият вариант на вируса Омикрон има голямо ниво на разпространение, но с ниски нива запълване на интензивните легла. С тези си думи премиерът даде основание за въпрос дали изобщо е наясно с истинската картина в страната. Доста болници вече въведоха записване за прием на тежко болни пациенти от Ковид, а други са изпълнили до краен предел наличните си интензивни легла. 

 

"Заради новия здравен модел, който изготвихме много от областите би трябвало вече да бъдат затворени, но не са, защото следим критичните фактори в здравната система, а не цифрите на обща заболеваемост. Това дава възможност да реагираме. Мерките остават много меки", каза още Петков.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени