Китайски самолети доставили ракети на Сърбия, прелитайки над България с разрешение за кранове и линейки

Сръбският президент Александър Вучич почти потвърди договорената през 2019 г. доставка на ракетните системи

Китайски военно-транспортен самолет
Китайски военно-транспортен самолет Източник: Pixabay

Шестте китайски военни самолети, които прелетяха над България в събота и кацнаха в Белград, са имали разрешение за полет над България, но не и за транспорт на оръжие. Разрешението е дадено за 6 самолета на китайската армия, да летят от 7-и до 14-и април, за полет от невоенен характер, разкриха от Министерството на отбраната. По документи, това, което са транспортирали са машини - кранове, медицински автомобили… В документите не е искано разрешение за транспорт на оръжие.

 

По специалния закон за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили тези разрешения се дават след координация на Министерството на отбраната и Българската армия, на Министерството на транспорта, на Външните работи и на МВР.

 

Правителството е разрешило прелитане на китайски самолет с въоръжение за Сърбия?
Правителството е разрешило прелитане на китайски самолети с въоръжение за СърбияИзточник: Facebook

Процедурата при даване на разрешение за транспорт на оръжие изисква и разрешенията да бъдат изпратени до парламента и това да бъде съобщено на депутатите. Обикновенно, те се прочитат, като съобщения от председателя на парламента в началото на заседанията в сряда. В началото на 47-то Народно събрание, такива съобщения се изпращаха и на службните пощи на депутати членуващи в ресорните комисии, като отбрана и т.н. Депутати, които следят военната тематика обаче казаха, че са разбрали за полетите от чуждите медии. МО е изпратило писмо до парламента, съобщава Offnews.

 

Асошиейтед прес съобщи, че шестте транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са доставили на Сърбия ракети земя-въздух HQ-22 съгласно условията на предишно споразумение, подписано между страните. Това се случва на фона на опасенията на Запада, че натрупването на оръжия на Балканите по време на войната в Украйна може да застраши крехкия мир в региона.

 

Говорителят на външното министерство на Китай Джао Лицзян заяви пред репортери, че операцията е част от годишния план за сътрудничество на двете страни, не е насочена към трети страни и "няма нищо общо с настоящата ситуация". Джао не даде повече подробности.

 

Сръбският президент Александър Вучич почти потвърди договорената през 2019 г. доставка на ракетните системи, като заяви в събота, че ще представи "най-новата гордост" на сръбската армия във вторник или сряда, допълва АП.

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени