Кметът Фандъкова: Бюджетът на София е реалистичен и напрегнат, запазихме финансовата стабилност на града

Много важно беше да направим добър анализ на 2020 г. Това беше трудна година, наложи се да правим два пъти актуализация на бюджета

Йорданка Фандъкова в БНТ
Йорданка Фандъкова в БНТ Източник: БНТ

"Много важно беше да направим добър анализ на 2020 г. Това беше трудна година, наложи се да правим два пъти актуализация на бюджета. Но основната цел - запазването на финансовата стабилност на града успяхме да постигнем. Разбира се, в този бюджет се включват голяма част държавно делегирани дейности, знаете, че тази година предстои поредното увеличение на учителските заплати, увеличението на средствата за социалните работници и също така за системата на здравеопазването. Така че от този впечатляващ 1 млрд. 880 млн. лева, около 1 млрд. 380 млн. са държавно делегирани дейности. От капиталовата програма в размер на 500 млн. лева, 300 млн. лева са европейски средства". Това каза в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

"Един от най-важните и ключови проекти е цялостната реконструкция на трамвайната линия на трамвай номер 5 по бул. "Цар Борис III", която започваме през месец март. Вече има сключен договор с изпълнителя, прави се организация на движението, трудно ще бъде, защото в отделни участъци ще трябва да се спира трамвайното движение, ще компенсираме с друг вид градски транспорт, но имайте предвид, че откакто е построена тази линия не е реконструирана", разкри Фандъкова. 

"Смятам, че бюджетът е на София е реалистичен и напрегнат, стратегически цели и стратегически проекти отличават бюджета. Три са основните цели, които съм заложила и в моята програма, която беше подкрепена от гражданите. Първата цел са стратегическите и инфраструктурни проекти и работата в кварталите. Около 140 млн. лева са заложени за тези цели", допълни Фандъкова.
Основна цел е довършване и изграждане на етапи от третия градски ринг, което е важно за облекчаване на трафика. Това са булевардите "Тодор Каблешков", "Филип Кутев" и в същото време връзките със Северната скоростна тангента. 50 млн. лева от тези средства са заложени към ремонтите в различните квартали. 10 са ключовите проекти, които са заложени в проекта, подкрепен от Европейската инвестиционна банка и от Столичния общински съвет", каза Фандъкова. Тя е категорична, че всички тези сметки, няма да засегната данъчната политика на Столична община.


"Вече обявихме, че направихме и не предложихме увеличение на данъците и основните такси. Разбира се, в момента се намираме не само в епидемична обстановка и здравна криза, но и в икономическа и финансова криза за всички. Ясно е, че в момент на криза няма как да предвиждаме увеличаване на данъците и таксите", обясни Фандъкова.

Още от "България"

Водещи новини

Министър Тагарев: Русия прилага агресивна стратегия за дестабилизиране на страните от Черноморския регион

Тази стратегия се равнява на когнитивна война, чрез която Русия се опитва да постигне своите геополитически амбиции, манипулирайки обществените възприятия и използвайки насаждани страхове, добави той

Последни новини

Най-четени