Кметът на Бургас Димитър Николов: 60 на сто увеличение на цената на водата в Бургаско е шоково за семействата, бизнеса и общинските бюджети

ВиК-Бургас се опитва да си "измие ръцете с кметовете и общинските съвети", според Николов

Димитър Николов
Димитър Николов Източник: Wikipedia

ВиК-Бургас се опитва да си "измие ръцете" за шоковото увеличение на цената на водата с кметовете и общинските съвети. Каквито и позиции да оповестява дружеството, поддържаме мнението си, че 60 на сто увеличение на цената на водата в Бургаско е шоково за семействата, бизнеса и общинските бюджети. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов.

 

Коментарът му е предизвикан от разпространената по-рано днес позиция на ВиК-Бургас, в която се посочва, че всички общински съвети в областта са взели решение да приемат новия бизнес план на дружеството без възражения.

 

В позицията на ВиК се посочва още, че причината за повишението на цената на услугите е необходимостта дружеството да повиши своите приходи, за да може да изпълни планираните мащабни инвестиции, както и да подмени 90 на сто от ВиК мрежата, която е стара.

 

"Не сме съгласни, че цената на водата се увеличава заради заявените инвестиции. Припомням, че през последните години Община Бургас инвестира в изграждането на нова ВиК инфраструктура огромни собствени и привлечени средства, без да увеличи данъците на бургазлии.

 

Гласуването на предложения от ВиК бизнес план е подкрепа за заявените в него инвестиции, но не и за шоковото увеличение на цената на водата, което така и не ни беше представено в проценти.

 

Абсурдно звучи ултиматумът на ВиК към общините в Бургаска област, че ако няма увеличение на цената на водата, няма да бъдат правени инвестиции във ВиК мрежата", заяви Николов. Той настоява ВиК да си изпълни инвестиционната програма без това драстично увеличение на цената на водата.

 

"И последно, никой не може да отнеме правото на кметовете да изразяват позиция в защита на интереса на гражданите", добави кметът.

 

От Националната асоциация "Българско Черноморие" също възразяват с писмо до медиите срещу драстичното увеличение на водата в Бургаска област. От Асоциацията настояват за оставката на директора на ВиК-Бургас Ганчо Стоев.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени