КНСБ призовава служебния кабинет: Подкрепата за засегнатите сектори трябва да продължи

По думите му преизчисляването на пенсиите е вредно и несправедливо

Пламен Димитров
Пламен Димитров Източник: КНСБ

Не очаквам някакви сериозни изненади. Към месец април се налага актуализация на бюджета. Това се доказа по три причини: парите на пенсионерите, мярката за подкрепа на заетостта и мерките за подкрепа на хората на първа линия. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. "Веднъж дадени 50-те лв. пенсионерът ги счита като част от своята пенсия. Той ги очаква. Ще има бунт, ако тези пари е махнат. Не мисля, че някой ще има куража да ги махне", каза той. Според него хората с най-високи песни могат да живеят и без тези 50 лв., а на хората с по-ниски пенсии да се дадат повече от тази сума.

 

По думите му преизчисляването на пенсиите е вредно и несправедливо: "Опитваме се да прехвърлим проблема от болната глава на здравата". Също така трябва да падне таванът на пенсиите и всяка година, в която човек е работил, да тежи повече. Тежката и преработващата индустрия, IT сектора и фармацията са запазили своите позиции като заетост по време на пандемията.

 

Димитров изрази несъгласие с думите на финансовия и икономическия министър, които смятат, че не е необходима подкрепа за възстановяване на икономиката: "Говорим за бизнеси, които са асиметрично засегнати и точно там трябва подкрепа. Те са 4 – 5, които имат крещяща нужда от подкрепа". Той даде пример с германския модел, в който държавата плаща на засегнатите само за часовете, които не се работи.

 

Неговото мнение е, че допълнителните мерки трябва да бъдат финансирани с допълнителни средства, включително заеми. "Мисля, че не е най-важното ревизията. Ако някой е крал, да си ходи. Но най-важна е подкрепата. Трябва да бъдат намерени средства за предприятията. Около 300 000 души бяха подкрепени. Ако те останат без работа, безработицата ще се вдигне", каза председателят на КНСБ.

Той изрази мнение, че е умерен оптимист за съставяне на правителство, за да бъдат поставени на масата социалните въпроси.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени