Комисията по досиетата разкри свързаните с ДС членове на избирателни комисии

Проверени са 201 души – председатели, заместник-председатели, секретари и членове на РИК

Комисия по досиетата
Комисия по досиетата Източник: Zonanews
Комисията по досиетата разкри имената на свързани с бившата Държавна сигурност членове на районните избирателни комисии (РИК) за предстоящите предсрочни парламентарни избори, насрочени за 11 юли. С решение №2-1963/08.06.2021 г. са огласени имената на петима души, обвързани с репресивния орган на комунистическите власти в България. Проверени са 201 души – председатели, заместник-председатели, секретари и членове на РИК.
 
Обявените имена са:
1. Иван Радушев Иванов – член на РИК в Разград. Иванов е бил агент под псевдонима Цанев към Областното управление на МВР-Разград-ДС по линия на Шесто управление.
2. Кина Атанасова Шереметова-Бошева – член на РИК в Бургас. Шереметова-Бошева е била съдържател на явочна квартира към Областното управление на МВР-Ямбол-ДС с псевдоним "Явор". Кина Атанасова Шереметова-Бошева е бивш зам.-областен управител на Бургас.
3. Красимир Димитров Данков – член на РИК в Плевен. Той е бил щатен служител на Областното управление на МВР-Плевен-ДС. Назначен е за разузнавач през септември 1987 г. Комисията е осветлява името му за пръв път през 2013 г., когато е кандидат за депутат в 42-то Народно събрание, издигнат от партия "Българска левица", втори път – през 2019 г., като член на Член на Общинската избирателна комисия в Плевен за местните избори, трети път – през февруари 2021 г., когато отново е в РИК, но за парламентарните избори на 4 април за 45-о Народно събрание.
4. Неджатин Мехмед Салим – член на РИК Кърджали за вота на 11 юли. Агент Даскалов към ДС, управление VI-IV-II, е вербуван пред 1980 г. и снет от оперативния отчет три години по-късно.
5. Николай Димитров Цветков – председател на РИК – Перник. Цветков е бил агент с псевдоним Альоша към ОУ на МВР-Перник по линия на Второ главно управление (контраразузнаване). Вербуван е в края на 1981 г. и е снет от действащия оперативен отчет през 1987 г.
 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени