Комисията по отбрана одобри предаването на Украйна на ракети с отпаднала необходимост

МО да предприеме действия за присъединяване към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16

ЗРК от БА (зенитно-ракетни комплекси)
ЗРК от БА (зенитно-ракетни комплекси) Източник: bTV

България да предостави на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни, преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, реши с 11 гласа "за", четири "против" и един "въздържал се" парламентарната комисия по отбрана. Предложението е част от проект за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, който беше внесен по-рано днес от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

 

В текста на предложението се посочва да се определят излишните количества въоръжение и техника от необходимите за окомплектоване на военновременните формирования и да се подготви предложение за предоставяне на тези въоръжения и техника на Украйна, уточнява БТА. Също така да се осъществят преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.

 

Министерството на отбраната да предприеме действия за присъединяване към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната, се посочва още в текста.

 

Решението разрешава и преминаването през и пребиваването на територията на България с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 души от въоръжените сили на Украйна.

 

Проектът за решение за предоставяне на военна помощ на Украйна предизвика дебат по време на заседанието на комисията. От "БСП за България" и "Възраждане" се обявиха против него и поставиха въпроса, защо се внася днес, на обед, и какво изисква спешност.

Още от "България"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени