Комисията по отбрана подкрепи договора за бронетранспортьорите "Страйкър"

Предвижда се придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Страйкър"

БТР "Страйкър"
БТР "Страйкър" Източник: Topwar

Законопроект за ратифициране на международен договор "Придобиване на бойни машини Страйкър" подкрепи парламентарната комисия по отбрана. "За" гласуваха девет народни представители, "против" - пет , а един се въздържа.

 

Договорът е подписан на 26 септември т.г. в САЩ и на 17 ноември - в София. Той е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-ото Народно събрание Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

 

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори "Страйкър", съобщи Пентагонът в началото на септември.

 

Корпорацията "Дженеръл дайнамикс" (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение. Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Страйкър".

 

Прогнозната стойност на договора е 1,208,560,357 щатски долара, а срокът на валидност на офертата изтича на 15 декември. Предложената от американската страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 година. Посочените цени в договора са без включени данъци и такси.

 

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят - през първото тримесечие на 2028 година. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г., с темп на доставките от десет машини на месец.

 

Днес Министерският съвет прие постановление, с което се одобряват допълнителни разходи в размер на 28 298 960 лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. Средствата са необходими за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура.

Още от "България"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени