Кошлуков се оплака от политическия натиск на хунтата в писмо до европейските институции

Минеков е тиражирал множество неверни твърдения, искал е обяснения за редакционната политика

Емил Кошлуков
Емил Кошлуков Източник: БНТ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков изпрати сигнал до международни организации и институции след обвиненията на министъра на културата Велислав Минеков към обществената медия. В писмото действията на служебния министър се определят като политически и правителствен натиск, който има "смразяващ ефект" за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти. Отбелязва се, че в серия от публични изявления, включително и в официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, Минеков е тиражирал множество неверни твърдения, искал е обяснения за редакционната политика, обвява БНТ в нарушение на закона и иска оставката на генералния директор, включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

 

В писмото Кошлуков отбелязва също, че твърденията на Минеков, че БНТ е прекъснала програмата си, за да излъчи пресконференция на ГЕРБ и така е нарушила закона, са определени като неверни. "Такова "внезапно прекъсване на програма" би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно", пише Кошлуков и заявява, че част от пресконференцията "е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили". При спазването на законовото изискване за плурализъм екипът на предаването е преценил, че по темата за подслушванията гледната точка на другата страна - партия ГЕРБ, която не е представена в студиото, може да бъде отразена чрез включване на живо на част от пресконференцията, се изтъква в писмото.

 

А също и, че другите две големи телевизии - BTV и NOVA, които са собственост на големи чужди компании, са действали по същия начин. Напомня се и че решенията за съдържанието в предаванията са изцяло в свободата на редакционните екипи. БНТ очаква сезираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна. Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени