Кой е българинът, задържан във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

Съдът в Лондон реши 38-годишният Тихомир Иванчев да остане за постоянно в ареста

Задържаният Тихомир Иванчев
Задържаният Тихомир Иванчев Източник: Facebook

Още един българин беше арестуван във Великобритания по обвинения в шпионаж в полза на Русия. Съдът в Лондон реши 38-годишният Тихомир Иванчев да остане за постоянно в ареста, където от година са и петима други наши сънародници. Иванчев е бил активен състезател по плуване в България преди около 15 години, съобщава NOVA.

 

На Острова той имал собствена фирма за ремонтни и бояджийски услуги. Иванчев е бил в близки приятелски отношения с една от задържаните преди около година - Ваня Габерова. Седалището на неговата фирма се намира в близост до фризьорския ѝ салон.

 

По данни на разследващите органи двамата са имали и обща адресна регистрация в определен период. Иванчев се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора, информираха местните власти.

 

Кралската прокуратура съобщи в сряда, че продължава да издирва лица, които може би са замесени в шпионажа. Не е известно Иванчев да е имал по-сериозна роля в шпионската клетка. Тя била ръководена от 46-годишния Орлин Русев, който получавал задачи от Ян Марсалек, известен с една от най-големите финансови измами в Германия.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени