КПКОНПИ откри данни за корупция в МЗ на Кацаров - даде документите на прокуратурата

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пък твърдят, че тестовете изобщо не хващали заразата

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2.

 

Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция "Противодействие на корупцията" по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители.

Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите, съобщиха от КПКОНПИ.

 

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

 

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

 

Тестовете за коронавирус, които правят учениците веднъж седмично, не улавят заразата. В това е категоричен председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров. Той съобщи, че заразени учители и ученици са дали отрицателни резултати по време на тестването в училище, което показва, че този метод е несъвършен.

"Тези тестове показаха един много нисък резултат на хващане, под нулата. Основното е, че всъщност всички, които впоследствие са заразени - учители и ученици, не са хванати от тия тестове, те са много несъвършени, а тестовете станаха водещото в тази рискована стратегия да се върнат децата в училище", коментира синдикалистът по БНР.

 

Преди дни пък директорът на 119-о училище и шеф на работодателите в просветата Диян Стаматов също изрази скептицизъм относно ефективността на тестовете със слюнка в училище, като съобщи, че от направените 15 хил. в неговото учебно заведение само 3 са се оказали положителни. Скептично се изказа и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев още при отчитането на първите резултати в страната след старта на тестването, което беше условие за връщането на учениците в присъствено обучение.

 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени