КПКОНПИ проверява Кацаров

От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици.

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: БНТ

Дирекция "Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е започнала проверка дали антигенните тестове за учениците са купувани от Министерство на здравеопазването на завишени цени. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни изяви на уволнения наскоро зам. - министър на здравеопазването Димитър Петров.

 

Проверката трябва да установи дали действително са купувани тестове на завишени цени и обстоятелствата около забавянето на доставките им. От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от бившия заместник - министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата. По думите на Петров, уволнението му последвало неговия въпрос защо тестовете са толкова скъпи. Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров беше освободен на 17 ноември от премиера Стефан Янев без да се посочват мотиви. В последствие здравният министър Стойчо Кацаров също не посочи такива, като заяви, това е лично решение на премиера.

 

Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора за набавяне на тестове за учениците. След завършване на проверката, КПКОНПИ ще прецени дали да изпрати материалите на прокуратурата, ако има данни за корупционни престъпления.

 

 

Още от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени