Красимир Каракачанов: НАТО е основата на евроатлантическата сигурност, ще укрепваме всичко, което я прави успешна

При обсъждане на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса беше отбелязано, че 2021 г. се очаква да бъде седмата поредна година на повишаване на разходите за отбрана на съюзниците

Редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, проведена днес
Редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, проведена днес Източник: МО

Редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна днес, 17 февруари. От българска страна в нея участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Форумът започна със заседание във формат "30", на което беше обсъден процесът на размисъл "НАТО 2030". Неговата цел е начертаване на насоки за запазване на силата във военно отношение, усилване на политическото измерение и утвърждаване на глобалния подход към сигурността на Алианса. С оглед на подготовката на препоръки по процеса на размисъл за предстоящата среща на върха през 2021 г., министрите на отбраната обсъдиха потенциални предложения и приоритети.

 

В своето изказване министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че НАТО е основата на евроатлантическата сигурност и е от изключителна важност да поддържаме и да укрепваме всичко онова, което прави тази организация толкова успешна. "На първо място това са единството и солидарността между съюзниците, чиито израз е вземането на решения с консенсус", изтъкна министър Каракачанов.

По време на заседанието бяха разгледани още справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса и въпроси от засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, с фокус върху Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона, Ключовата концепция на НАТО за водене на бойните действия, напредъка по Инициативата за готовност, иновационните технологии и технологии с потенциален разрушителен ефект (emerging and disruptive technologies - EDT) и др. Министрите на отбраната одобриха Стратегия за прилагането на EDT, която ще подпомогне усилията на Алианса да запази технологичното си преимущество.

 

При обсъждане на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса беше отбелязано, че 2021 г. се очаква да бъде седмата поредна година на повишаване на разходите за отбрана на съюзниците. България подкрепя виждането, че споделянето на отговорностите в Алианса ще остане много важна част от адаптацията на НАТО. Министър Каракачанов потвърди поетия ангажимент за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за развитие на способностите и принос към операциите и мисиите на Алианса.

 

Първият ден от срещата на министрите на отбраната приключи с неформална сесия с участието на Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Сесията беше посветена на въпроси от областта на трансатлантическата сигурност, с фокус върху общите предизвикателства и начините за справяне с тях.

Утре срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО продължава. Ще бъдат обсъдени операциите и мисиите на НАТО с фокус върху мисията "Решителна подкрепа" в Афганистан и бъдещето на присъствието на Алианса в страната, както и мисията на НАТО в Ирак.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени