Красимир Ципов: Сам реших да оттегля кандидатурата си за председател на ЦИК

Налице са предпоставки за касиране на изборите

Красимир Ципов
Красимир Ципов Източник: NOVA

"Предложението да оттегля кандидатурата си за председателското място в ЦИК дойде от моя страна. Това стана няколко часа, след като приключиха консултациите при президента. Аз поисках да се свика управителният орган на партията, за да анализира така създалата се ситуация. Очаквахме, че ще има повече от един кандидат и ще се спази процедурата – да се проведат консултации и ако няма консенсус чрез жребии да бъде определен председател на ЦИК". Това заяви в студиото на "Неделята на NOVA" Красимир Ципов от ГЕРБ.

 

"Беше натяквано, че съм бил зам.-министър на МВР, а може да се отговори, че настоящият председател на ЦИК е бивш зам.-министър на отбраната", добави той. По думите му неговото оставане като кандидат за председател на ЦИК е щяло да създаде повод за абсурдни нападки срещу ГЕРБ. "Другият ми аргумент беше, че в крайна сметка ще стана част от този колективен орган, наречен ЦИК, и не смятам, че е удачно да създавам предпоставки за съмнения по отношение на работата на този орган. ЦИК ще бъде поставена пред особени предизвикателства с промяната на Изборния кодекс", посочи той и допълни: "Приех да стана кандидат за председател на ЦИК, но очаквах да има конкуренция. Това обаче не се случи".

 

На въпрос "Как за два месеца ЦИК ще може да проведе изборите и обществена поръчка за избор на фирма, която да закупи машините?", Ципов отговори, че законът казва, че трябва да има машини във всички секции. "Сериозно предизвикателство е и ЦИК много трудно ще успее да се справи. За видеонаблюдението трябва да процедираме по същия начин. Най-големият проблем, който виждам е, след като се закупят машините за чужбина кой ще ги придружи, инсталира и ще отстрани евентуални проблеми. Това означава поне по един техник и един полицай на секция", коментира Ципов. 

 

Красимир Ципов каза още, че се надява Конституционният съд да се произнесе преди изборите. "Смятам, че са налице предпоставки за касиране на изборите. Отнема се възможността на българския избирател да гласува с хартиена бюлетина, очаквам намаляване на избирателната активност", сподели опасенията си той

Още от "България"

Последни новини

Най-четени