Красимира Величкова: Работи се по сценарии в България да бъдат настанени 150-200 000 бежанци

70% от украинските бежанци искат да започнат работа

Красимира Величкова, Български дарителски форум
Красимира Величкова, Български дарителски форум Източник: БНР

82 000 украински граждани имат статут на временна закрила в България. По данни на НАП 1735 души вече са започнали работа, основно в областта на услугите. 30 на сто от пристигащите в страната ни са под 18-годишна възраст, 65% са в трудоспособна възраст и могат да работят, като около 70% от тях са заявили желание да работят.

 

Това обясни пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски форум, съветник на вицепремиера Калина Константинова. Обсъжда се как в алтернативни пространства да се наемат хора, да се променят бързо правилата за създаване на детски центрове и за родителските кооперативи, съобщи Величкова в предаването "Преди всички" относно децата на украинските бежанци и с оглед на недостига на места в детските градини в големите градове.

 

"Темата с родителските кооперативи не е от последните два месеца. Ние се надяваме, че много бързо ще имаме яснота по какъв начин държавата може да подкрепя създаването на алтернативни пространства, където тези деца да бъдат поети и за тях да има грижа".

 

По казуса с настаняването на бежанците в хотели и предстоящия летен сезон Красимира Величкова коментира, че малко повече от половината украинци у нас са настанени в хотели. По думите ѝ целта е до 15 май да има готови решения.

 

"На този етап срокът няма да бъде променян и помощта за хотелиерите и за настаняването ще бъде до 31 май." Тя отбеляза, че над 7 милиона души в Украйна са разселени по границата, не искат да напускат страната, но ако ситуацията се влоши, "със сигурност и те ще тръгнат".

 

Работи се по сценарии в България да бъдат настанени 150-200 000 бежанци, уточни Красимира Величкова. Обобщават се данните за базите на министерства и агенции, тъй като няма такава информация, събрана на едно място.

 

От до момента обследваните данни става ясно, че почивните станции на различни ведомства могат да поемат около 15 000 души. Обмисля се и вариант да се получават помощи за наем. "Мислим и търсим варианти за директно подпомагане на хората".

 

В момента няма директни мерки към онези бежанци, които не се намират в хотели или почивни бази и това е слабост на подхода, но се мисли, изтъкна Величкова, като даде пример с разработваната от МТСП система за ваучерна подкрепа.

 

Източник: БНР

Още от "България"

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал "Мездра-май"

В тазгодишното издание се включиха 18 детски танцови състави, клубове и групи, мажоретни състави, вокални и балетни формации, формации за хип-хоп и модерни танци и 12 индивидуални изпълнители от Северозападна България и от Солун, Гърция

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

България и Грузия отварят нови възможности за развитие на транспортната свързаност между Азия и Европа

Новата геополитическа ситуация в Европа поставя и нови предизвикателства пред черноморските държави и по-специално пред развитието на фериботните превози, заяви зам.-министър Натова

Прочетете повече прочетете повече

Софийският фестивал на науката събира над 12 000 ученици и изследователи от три континента

Надявам се, че сред стотиците деца, които ще посетят щандовете на фестивала, са бъдещите изследователи, следващите учени и нобелови лауреати на България, заяви министър Цоков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени