Лъчезар Борисов: Водният дух ли или някоя джедайска сила източват язовирите в момента?

Последното правителство неслужебно направи една стъпка, която не бе правена в последните 40 г., добави Борисов

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: bTV
Последното правителство неслужебно направи една стъпка, която не бе правена в последните 40 г. Обърна внимание на живота и здравето на хората от една инфраструктура, която беше заплашена от такъв тип язовири. Това стана през 2018 г. и парламентът тогава прие закон, който даде посоката как да бъдат отремонтирани тези язовири. След това с решение на МС беше възложено на Държавната консолидационна компания, която още тогава започва да възлага тези ремонтни дейности. Това заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов в предаването "Лице в лице" по bTV.
 
"В момента се изпускат язовири. Наистина има някаква мистика в този процес. Със сигурност не го правят водният дух или някаква тайна джедайска сила. Не знам как това се случва. Със сигурност служебният министър на икономиката е подведен", посочи той. По думите му язовирите са прехвърлени и собственик и принципал вече е Министерство на икономиката.
 
"Изпускането на язовирите се прави в нарушение на закона. За да се предприемат подобни стъпки е нужно да има уведомление, но такова няма. Водата е публична държавна собственост, тя е на народа", изтъкна Лъчезар Борисов. Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" е дружество без ръководство, а това е структурата, която трябва да упражнява надзор. Много странни неща се случват в момента", алармира той. Борисов увери, че всичко по негово време е извършено по закона, спазвал се е и законът за обществени поръчки.
 
"Обществото се подвежда с неверни данни", обяви Лъчезар Борисов и показа фактури за поръчки на строителни материали за ремонт на язовири. От тях става ясно, че са заплатени 90 лв. на куб. метър и 95 на куб. метър бетон, същото е и с транспорта. На някои места цената била дори по-ниска.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени