Лъчезар Томов, математик: Спадът в случаите на коронавирус е благодарение на мерките

Близо сме до платото тази седмица

Лъчезар Томов
Лъчезар Томов Източник: НБУ

Спадът в случаите на коронавирус е благодарение на мерките. Близо сме до платото тази седмица. Има скок при децата и спад на общата възраст на новозаразените. Детските градини и училищата са достатъчен фактор, за да има бавен експоненциален ръст, каза в предаването "Денят започва" по БНТ математикът Лъчезар Томов.
Според него ефектът от празниците е по-малък. Трябва да се има предвид и закъснението от средно 7 дни при някои хора за развиване. Томов изрази известно притеснение от както той се изрази "опитът да се управлява по един и същ начин епидемията".
"Основната политика трябва да е имунизацията. Трябва да се ускори максимално. Личните лекари правят милион ваксинации в нормално време на година. 1,5 млн. ваксинирани българи през август е слаба цел. Може да се достигне до 40 000 на ден. Всичко, което доведе до експлозия есента, трябва да се промени. Ако искаме да имаме училище, трябва да е по нови правила", обясни Лъчезар Томов. В България починаха 16% повече хора миналата година. Това е рекорд за последните 70г, добави той.
Той не изключи трета голяма вълна, ако пандемията не се управлява внимателно. Според него 28 март за избори е постижима цел, но членовете на секционните комисии трябва задължително да се ваксинират. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени