Любомир Каримански от ИТН оглави Бюджетната комисия

Парламентът избра Йордан Цонев от ДПС за председател на Комисията по икономическите въпроси

Любомир Каримански
Любомир Каримански Източник: ИТН

Любомир Каримански от "Има такъв народ" оглави ключовата парламентарна Комисия по бюджет и финанси. Създаването на комисията и съставът й бе приет с 215 гласа "за" и 1 "въздържал се". Заместник-председатели ще са Кирил Ананиев от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП, Георги Ганев от "Демократична България" и Петър Чобанов от ДПС. Двете най-големи групи в парламента - ИТН и ГЕРБ, ще имат съответно по шестима представители в комисията. БСП ще има четирима депутатите в комисията, Демократична България и ДПС ще имат по трима, а ИБНИ - един. Работата на Бюджетната комисия се явява ключова в настоящия момент заради напрежението около актуализацията на държавния бюджет, предложена от служебното правителство. 

 

Първите индикации са, че ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят проекта за актуализация на бюджета, предложен от служебния кабинет. "Има такъв народ" дадоха заявка, че ще подкрепят повече средства за обезпечаването на сигурността по границата с оглед рисковете от нова мигрантска вълна. От ИТН обаче настояват повече пари да бъдат разпределени за увеличение на пенсиите. БСП и ИБНИ заявиха, че ще подкрепят актуализацията на първо четене, но след това ще внесат свои предложения. Засега служебното правителство е най-вероятно да получи подкрепа от "Демократична България", въпреки че групата на ДБ все още не взела окончателно решение.

 

Парламентът избра Йордан Цонев от ДПС за председател на Комисията по икономическите въпроси, а Андрей Михайлов от ИТН ще оглави правната комисия. Негови заместници ще са Крум Зарков от БСП, Анна Александрова от ГЕРБ, Надежда Йорданова от ДБ и Хамид Хамид от ДПС. За шеф на комисията по енергетика и климат депутатите избраха агентът на Държавна сигурност с псевдоним "Хабов" Иван Хиновски от ИТН. Зам.-председатели са Делян Добрев от ГЕРБ, Атанас Костадинов от БСП, Мартин Димитров от ДБ, от Рамадан Аталай от ДПС.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени