Мария Габриел: Международен обмен, достъп до висше образование и иновации са необходими в подкрепата за обществото на глухите хора

Тя участва в конференция на глухата общност

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в конференция на глухата общност
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в конференция на глухата общност Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в конференция на глухата общност, организирана от Deaf.bg и Фулбрайт България. В дискусията се включиха президентът на университета "Галодет" Роберта Кордано, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, изпълнителният директор на "Фулбрайт България" Анджела Родел и главният изпълнителен директор на Deaf.bg Ашод Дерандонян.

 

Целта на форума бе да обедини усилията за международен обмен на глухи специалисти по жестов език от България, ЕС и САЩ и насърчи обмена на добри практики и предоставянето на повече възможности.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в конференция на глухата общност
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в конференция на глухата общност Източник: Пресцентър на МВнР

"Чест и отговорност е да участвам в днешното важно събитие и изразя своята подкрепа за обществото на глухите хора. Подкрепа е ключовата дума - можете да разчитате на подкрепата на правителството на Република България. Значителна стъпка в тази посока бе приетият през 2021 г. Закон за българския жестов език. Днес предизвикателството е този закон да се превръща в резултати и добри иницитиви", заяви Мария Габриел.

 

Университетът Галодет във Вашингтон (САЩ) и е световно признато учебно заведение, предлагащо изцяло билингвално обучение на американски жестов език и на писмен английски език. През 2023 г. Deaf.bg сключва споразумение за сътрудничество с университета, което е насочено към активен международен обмен на знание и практики в областта на жестовите езици.

 

По време на конференцията, специален фокус бе поставен върху установяване на дългосрочно партньорство в областта на програми за обмен между ЕС и САЩ с цел изучаване на езика на глухите и научните изследвания в областта на жестомимичните езици. Вицепремиерът подчерта значимостта на диалога с институциите на ЕС и САЩ, който е важен за създаването на повече възможности за международен обмен.

 

В центъра на дебата бе и посланието, че глухите хора могат да бъдат лидери - в образованието, научните изследвания, иновациите, изкуството.

 

"Радвам се, че се запознах с толкова талантливи и креативни млади хора, които работят усърдно за защита на езиково-културните права на глухите хора в България и по света. Имаме добри примери, но трябва да им дадем повече видимост и насърчим сътрудничеството между академичните общности в България и САЩ, с подкрепа от европейските институции", допълни Мария Габриел.

 

Тя наблегна и на избирането на България за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 г. Един от четирите водещи национални ангажимента, по които България ще работи, е правото на универсален достъп до образование за всеки. Тя заяви, че ключово е разработването на информационни национални и международни кампании, които да подпомогнат достъпа до приобщаващо висше образование за общността на глухите хора.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени