Мария Габриел: МВнР няма отношение към допускането на руския телевизионен екип на българска територия

Един журналист от БНР говореше като представител на обикновените хора. Той не е обикновените хора, а журналист в обществена медия. Щом иска да е като обикновените хора, няма нужда да е журналист, коментира Денков

Николай Денков, Мария Габриел, Калин Стоянов
Николай Денков, Мария Габриел, Калин Стоянов Източник: Пресцентър на МС

Министерството на външните работи няма отношение към допускането на руския телевизионен екип на българска територия. Руският журналист, начело на групата, е получил виза от друга страна членка на ЕС, а двамата, които са го придружавали са европейски граждани.

 

Това обясни министърът на външните ни работи и вицепремиер Мария Габриел по повод подадения по-рано днес сигнал от лидера на групата на ДПС Делян Пеевски, че България е допуснала екип на забранената в ЕС телевизия "Русия 1".

 

Вицепремиерът очаква доклад по случая от Държавна агенция национална сигурност (ДАНС). Обикновено допускането на журналисти от трети страни на територията на България става с разрешение именно на МВнР. Преди такова да се даде, журналистите минават на проверка през ДАНС.

 

Забраната на ЕС за "Русия 1" е за излъчване, а не за достъп на нейни журналисти в ЕС, уточни от своя страна премиерът Николай Денков.

 

В репортажа на "Русия 1" има и изказване на журналиста от БНР Петър Волгин, който казва: "Обикновените хора не виждат никакъв проблем с Русия. Виждат го управляващите. Това само показва какъв голям разлом има между обикновените хора и управляващите".

 

"Един журналист от БНР говореше като представител на обикновените хора. Той не е обикновените хора, а журналист в обществена медия. Щом иска да е като обикновените хора, няма нужда да е журналист", коментира Денков.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени