Мария Габриел: Сътрудничество, свързаност и сигурност правят партньорството между България и Румъния стратегическо

Приемането на България и Румъния в Шенген бе значим съвместен успех, който ще допринесе за повишаване на устойчивостта и положителното развитие на региона и Европа, заяви още тя

Мария Габриел и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску
Мария Габриел и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску Източник: Пресцентър на МВнР

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на официално посещение в София бе министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Това е първо официално посещение на външен министър на Румъния в България от над 10 години.

 

"България и Румъния са съседи, стратегически партньори, членове на ЕС и съюзници в НАТО. Страните ни споделят общи цели и съвместни успехи. Това прави сътрудничеството ни още по-значимо за региона, за ЕС и НАТО. Приемането на България и Румъния в Шенген бе значим съвместен успех, който ще допринесе за повишаване на устойчивостта и положителното развитие на региона и Европа. То бе резултат на общите усилия на страните ни и пример за доброто ни сътрудничество, който доведе до конкретни резултати за гражданите. Съвместните ни усилия ще продължат активно и през 2024 г., за да може да определим възможно най-скоро конкретна дата за премахване на проверките и по сухопътните граници", заяви Мария Габриел.

 

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Пресцентър на МВнР

Министрите обсъдиха двустранни въпроси от взаимен интерес и актуални теми от международния дневен ред. Поставен бе акцент върху изграждането на коридора "Север-Юг", свързването на транспортната инфраструктура и диверсифицирането на енергийните източници. През изминалите месеци са реализирането важни инфраструктурни проекти, сред които изграждането на нов мост над Дунав между Русе и Гюргево и проекта Fast Danube.

 

"Важно е да продължим да работим заедно за свързаност в науката, иновациите, енергетиката, образованието и осигурим по-устойчиво развитие на Югоизточна Европа. България и Румъния могат да бъдат лидер и пример за добри практики в контекста на европейските иновационни долини", допълни вицепремиерът и министър на външните работи.

 

Мария Габриел и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску
Мария Габриел и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску Източник: Пресцентър на МВнР

Във фокуса на дискусията бе и сътрудничеството в рамките на НАТО. Двамата министри откроиха общата отговорност на България и Румъния за поддържането на стабилността и сигурността в Черноморския регион. Като пример за успешно сътрудничество в областта на сигурността, Мария Габриел посочи създаването на Съвместната противоминна оперативна група в Черно море между България, Румъния и Турция.

 

"Три са ключовите думи от днешната среща, които характеризират отношенията ни - сътрудничество, свързаност, сигурност. Това дават България и Румъния на Югоизточна Европа, на гражданите, на ЕС и НАТО. Нека продължим активния ни и конструктивен диалог по задълбочаването на нашето стратегическо партньорство", заключи Габриел.

Мария Габриел и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску
Мария Габриел и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску Източник: Пресцентър на МВнР

 

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени