Мария "Мисса" Капон обвини Трифонов в лъжа: След среща с ИТН обсъждахме името на Петър Илиев за премиер

Няма да допуснем хора, които са били част от ДС, вкл. Николай Радулов

Мария Капон
Мария Капон Източник: Zonanews

Името на Петър Илиев е било обсъждано в ИБГНИ  като предложение на ИТН за премиер. Това са разбра от думите на Мария Капон, известна повече като Мара "Мисса" Капон пред БТН тази сутрин. Капон разкри, че след срещата на ръководството на ИБГНИ с ИТН в коалицията са обсъждали името на Петър Илиев за премиер. Припомняме, че Петър Илиев бе спряган за кандидат-премиер до петък, когато отпадна три часа преди да бъде връчен мандата и в последния Трифонов и шоумените извадиха Пламен Николов.

 

Капон потвърди думите на Николай Хаджигенов, който в инфарктния за ИТН петък разкри, че на среща на среща с ръководството на ИБГНИ с на ИТН, сценаристите на Слави Трифонов са попитали дали от ИБГНИ биха подкрепили Петър Илиев за премиер. "Ние казахаме, че няма да го подкрепим, както няма и да подкрепим този начин на формиране на правителство", каза тогава Хаджигенов.

 

"Аз нямам никакво съмнение кой и кога е поставил името на Петър Илиев. Всички, които познават г-н Хаджигенов, са абсолютно наясно, че той ненавижда лъжата. Истината ще ни спаси. И това е истината. Ние обсъждахме това име след срещата", поясни Капон.

 

Припомняме, че с пост във ФБ от петък, след като гръмна новината, че Петър Илиев е оттеглен като кандидат-премиер, заради проблемна биография, Слави Трифонов обвини журналистите в спекулации по темата и пусна димката, че в ИТН от две са си били харесали Пламен Николов за премиер.

 

Същата мантра повтори вчера и Филип Станев, припомня Епицентър.бг. "Името на Петър Илиев - първоначално номиниран за правосъден министър в оттегления проектокабинет на ИТН, не е обсъждано за министър-председател сега", каза вчера Станев.  Днес Мария Капон обори това твърдение, подчертавайки максимата: "Истината ще ни спаси"! "До петък трябва да знаем състава на Министерския съвет. Ние няма да допуснем хора, които са били част от ДС. Не знаем какво има в чувала. Не може да гласуваме за анонимно правителство", каза още Мария Капон.  И допълни: Не говорим за личните качества на проф. Николай Радулов. Говорим за принадлежността му към Държавна сигурност. Може да ни сервират друг. Ние не знаем какво има в чувала. Няма как с анонимност и надменност да правим коалиция".

 

"Всяко съмнение за това дали има задкулисна игра, трябва да бъде разсеяно. Никой не може да ни плаши с избори. Едни скъпи избори са много по-евтини от едно лошо правителство. То може да открадне, да присвои, да направи много нарушения. Не видяхте ли комбинираните атаки през тази седмица? Някой трябва да разсее тези съмнения и ние трябва да го чуем. Нали не очакваме, че някой ще гласува, без да знае? Ние не знаем какво има в чувала. Няма как с анонимност и надменност да правим коалиция, подчерта Капон. По повод кандидатурата на ИТН за премиер - Пламен Николов тя попита: "Важно е как този човек е бил избран, кога, как е бил номиниран. Това са по-важните неща в демокрацията за прозрачността".

 

Тя поиска да бъде подписано споразумение, което би било гарант - това значи да е ясно кой номинира правителството, кой е председател на партията, кой поема отговорността, къде се състоят разговорите. "В момента някой очаква ние да изпълним своите ангажименти и не знаем кои са кандидатите за министри", коментира Мария Капон.

 

"Какво значи "мъжка дума"? Това не е достатъчно", каза още Капон. Тя посочи, че в следващата една седмица ИТН трябва да проявят разум, а останалите - спокойствие. "Тяхно право е да изберат министрите. Наше е решението дали ще ги подкрепим. Никой не може да ни накара да гласуваме просто така. Няма да сме нито параван, нито колаборация, ако има съмнение за приоритетите и за това кой стои зад тях", посочи още Капон.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени