Маркови ментета на дънки, маратонки и блузки "made in BG" - стават от 20 на 200 лв.

Около 20% от стоката се произвежда в шивашки цехове в областите Хасково и Кърджали

Маратонки-менте
Маратонки-менте Източник: МВР

Закъсали за пазари и вървящи към фалит собственици на шивашки цехове масово изпълняват поръчки за ментета на реномирани марки. Констатацията е на антимафиоти и отново е на дневен ред, пише 24rodopi.

 

Близо 20 на сто от фалшивите стоки, които се продават в България, се произвеждат в страната. Те конкурират ментетата, които се внасят от Китай и Турция. В шивашки цехове в Кърджалийско и Хасковски произвеждат дрехи менте, посочва служител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

 

"50% от фалшивите стоки, които заливат пазара и се продават онлайн и в търговската мрежа, влизат у нас без лого, етикет или стикер. Едва тук те се щампират. А между 10 и 20 на сто от фалшификатите дори се произвеждат в страната", разказват пред всекидневника "24 часа" от отдел "Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Основно на нашия пазар влизат дънки, блузи, очила, парфюми, часовници и маратонки.

 

"Когато стоката пристигне, има два варианта. Или ментетата се продават в страната, или сме хъб за Западна Европа. Рекламират ги чрез фейсбук групи или сайтове, пращат ги по куриери. Понякога идва чиста черна тениска и у нас само се щампира логото, за да се продаде по-лесно", твърдят експертите.

 

Печалбата е огромна, при сравнително нисък риск. Често се случва санкциите да минат по административен ред, ако мошениците не бъдат заловени от ГДБОП. По веригата оскъпяването до крайния потребител е огромно.

 

Печели веднъж производителят на фалшивите дънки, който ги продава за 20 лева, а вносителят ги продава за 50, например. Следват прекупвачът на едро, който ги съхранява в депо.

 

Едва тогава се стига до крайния продавач, без значение дали е във физически магазин, или онлайн платформа за търговия. Почти същата е схемата и на тези, които сами си шият фалшификатите.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени