Масларова прати пенсионерите на море - правителството на Радев - учениците

Все още няма идея какви ще са критериите за подбор на учениците и в кои хотели ще се проведат летните лагери

МОН праща учениците на лагер
МОН праща учениците на лагер

Вчера три министерства се похвалиха, че пращат децата на море без пари. МОН съвместно с министерството на финансите и на туризма съобщиха, че 30 000 ученици от I до XI клас ще летуват една седмица в български курорти на пълна държавна издръжка. Това предвижда новата Национална програма "Отново заедно".

 

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година.
Държавата ще покрие разходите и на децата, и на придружаващите ги учители. Могат да кандидатстват всички държавни и общински училища. Всяко ще трябва да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата. Програмата се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бранш. Това приключение ще струва на хазната 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете или придружаващ учител.

 

За последно такъв тип програма за сметка на държавата бе прокарана от социалния министър от БСП Емилия Масларова. Програмата се наричаше "Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване" и по план трябваше да включи 15 000 пенсионери, които в рамките на една година 2009-2010 да ходят "безплатно" на море през зимата, за да ги социализира и за да помогне на бизнеса. От програмата се възползваха едва 3095 възрастни хора и тя бе отменена от следващото правителство Какъв беше резултатът не стана ясно, защото страната и без това трудно се измъкна от тежката икономическа криза през 2008-2009г.

Днес, на сред ковид-кризата, пак "безплатни" почивки, но този път за деца, се пускат на "пазара" за "спасяване на туризма". А че критериите "по преценка" всъщност не са критерии, едва ли е нужно да се говори. И къде точно и в кои хотели ще се настанят тези ученици и кой ще вземе от тези 15 млн лева, които хазната дава толкова "благородно" за децата ни… Ами няма отговори. Ще ги чакаме.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени