Мати Украйна: Проруски структури готвят протест с агенти на Кремъл, говорещи украински

Митингът ще се проведе пред президентството на 20 декември

Обръщението на Мати Украйна
Обръщението на Мати Украйна Източник: Мати Украйна

Проруски структури организират "мирен митинг" под надслов "Прекратяване на войната в Украйна", в който ще участват и вербувани хора, говорещи украински език. За това алармираха от Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна". 

 

Митингът ще се проведе пред президентството на 20 декември. Организаторите искат прекратяване на войната за сметка на отказване от териториите на Украйна, окупирани от руската федерация с участие на уж активисти на украинската общност.

 

"Цялата многобройна общност на украинците в България, всички регистрирани организации и доброволчески движения и центрове, както и украинците със статут на временна закрила в България се разграничават и осъждат провеждането на подобна хибридна акция", пишат от Мати Украйна. 

 

Оттам допълват, че украинската общност приема новината с отвращение и възмущение.

"Организаторите планират да прикрият проруското мероприятие с украински знамена и лозунги от типа на "Не на войната", "Стига проливане на славянска кръв" и дори "Президента на България да стане медиатор в преговори между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи".

 

Според Мати Украйна от началото на декември има информация, че проруските структури в България са започнали да вербуват хора, говорещи украински език за участие в инсценирани от Кремъл представления.

 

Обръщението на Мати Украйна
Обръщението на Мати Украйна Източник: Мати Украйна

"Целта на събитието в столицата не е само да дискредитира Украйна и да се направи внушението, че украинците са готови да се предадат и приемат условията на Кремъл, но и да дискредитира България и ръководството на българската държава , създавайки хибридни внушения, че антиукраинските инициативи се подкрепят от част от българското и украинското общество в страната ни", обясняват от най-голямото украинско сдружение в България.

 

От Мати Украйна пишат още, че украинците в България заемат консолидирана твърда позиция: подкрепят официалната позиция на Украйна, която се базира върху Формулата на мира на президента на Украйна.

 

"Мирните преговори са възможни само и единствено след изтеглянето на руските войски от всички международно признати територии на Украйна по състояние на 1991 г. и привличане на русия към отговорност", посочват още те.

 

Сдружението припомня и че тази позиция се подкрепя официално и от България, която се е включила активно в работата по Формулата на мира и подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

 

"Подобни акции от проруски структури в България с цел насаждане на внушения, че украинците са готови за мирно разрешаване на конфликта на условията на кремълския режим трябва да бъдат спрени незабавно. В случай че сред организаторите или участниците в митинга бъдат намерени украински граждани, те са изключително и само инкорпорирани руски агенти", категорични са от Мати Украйна.

 

Те призовават всички български институции да се самосезират с цел разследване на опасната дейност на проруските сили в България.

 

В същото време Мати Украйна благодари на държавни институции за последователната подкрепа на Украйна в борбата и срещу руската въоръжена агресия.

Още от "България"

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени