Мъжкото хоро в Калофер се изви въпреки забраните

Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят традицията. Тази година за пръв път във водите на хорото се хвана и жена

Богоявление в Калофер
Богоявление в Калофер Източник: zonanews.bg

Десетки мъже нагазиха във водите за традиционния ритуал по спасяването на кръста и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. С тъпани и гайди, мъже и младежи облечени в носии, запяха „Залюбила е Василка“ и извършиха ритуала. Беше направен богоявленският ритуал - най-напред беше осветена иконата Свето кръщение Господне, а след това с водосвет Отец Димитрий хвърли дървения кръст в реката. Няколко момчета се хвърлиха да го спасят и след това го предадоха на най-малкия участник в хорото – момче, седнало върху раменете на един от мъжете. Тази година, за пръв път във водите на хорото се хвана и жена.


"Усещането на този ден е божествено. В река Йордан на този ден е кръстен Христос. От радост се разплаках. Цяла седмица защитавах кмета във Facebook и се изразходих психически. Изкарах Ковид на крака. България 500 г. да е пазила традициите си и много ме боли. Историята трябва да се помни. Здраве и късмет на всички", заяви пред БНТ един от участниците в традиционния ритуал.
Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не влезе във водата. Преди ден той каза, че нищо не може да спре калоферци да спазят традицията и че дори е готов да плати глоба, тъй като в епидемичната обстановка, в която се намираме, провеждането на празника в града с толкова много хора е против въведените мерки.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени