Мъжкото хоро в Калофер се изви въпреки забраните

Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят традицията. Тази година за пръв път във водите на хорото се хвана и жена

Богоявление в Калофер
Богоявление в Калофер Източник: Facebook

Десетки мъже нагазиха във водите за традиционния ритуал по спасяването на кръста и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. С тъпани и гайди, мъже и младежи облечени в носии, запяха „Залюбила е Василка“ и извършиха ритуала. Беше направен богоявленският ритуал - най-напред беше осветена иконата Свето кръщение Господне, а след това с водосвет Отец Димитрий хвърли дървения кръст в реката. Няколко момчета се хвърлиха да го спасят и след това го предадоха на най-малкия участник в хорото – момче, седнало върху раменете на един от мъжете. Тази година, за пръв път във водите на хорото се хвана и жена.


"Усещането на този ден е божествено. В река Йордан на този ден е кръстен Христос. От радост се разплаках. Цяла седмица защитавах кмета във Facebook и се изразходих психически. Изкарах Ковид на крака. България 500 г. да е пазила традициите си и много ме боли. Историята трябва да се помни. Здраве и късмет на всички", заяви пред БНТ един от участниците в традиционния ритуал.
Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не влезе във водата. Преди ден той каза, че нищо не може да спре калоферци да спазят традицията и че дори е готов да плати глоба, тъй като в епидемичната обстановка, в която се намираме, провеждането на празника в града с толкова много хора е против въведените мерки.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени