Между 40 и 50 на сто по-скъпо излиза подготовката на ученик за първия учебен ден тази година

Родители теглят между 500 и 1000 лв., за да осигурят необходимото за децата и да закърпят семейния бюджет

Ученици на 15 септември
Ученици на 15 септември Източник: Община Враца

Между 40 и 50 на сто по-скъпо излиза подготовката на ученик за първия учебен ден тази година. Заради двойните цени на учебници, помагала, пособия и дрехи на някои родители им се налага да прибягват до кредити. Теглят между 500 и 1000 лв., за да осигурят необходимото за децата и да закърпят семейния бюджет, казаха за "Труд" кредитни консултанти.

 

И докато от 1. до 7. клас учебниците са безплатни, то сметката на хората с по-големи ученици, показва, че само за учебници им трябват 300-400 лв., а с всичко останало разходите могат да набъбнат поне още толкова. Така, ако в семейството има гимназист или двама, сумата за учебната година вече гони и хиляда лева, като се прибавят и тетрадките, и пособията.

 

Затова често родители теглят бързи кредити или разчитат на стоки на изплащане, каквито предлагат почти всички онлайн магазини. Някои родители, водени от това децата им да не страдат от социалното неравенство сред съучениците си, предпочитат да осигурят по-скъпи раници, несесери, дрехи и пр.

 

Това е още една причина семейните средства по това перо да не стигнат и да се влиза в спиралата на стоки на изплащане, признаха  родители. Казват, че повечето по-скъпи придобивки в домакинствата си набавят на разсрочено плащане - тази практика прехвърлят сега и за нужното на учениците.

 

Разсрочването на заема за 15 септември обикновено е за 6 месеца до година, така че да не се усети толкова силно върху семейния бюджет. Според общата сума, вноската излиза между 50-100 лв. на месец и така по-лесно се преглъща към останалите сметки. Това признават семейства, но не пропускат да отбележат, че оскъпяването е с една-две вноски поне.

 

"Хартията скочи много, затова тетрадките са с 50 на сто "нагоре". Една обикновена тетрадка струва левче или 1,20 лв., в зависимост от това колко листа е. Поскъпването в сравнение с миналата година е двойно, на всичко от хартия", коментираха продавачи в книжарниците на Бургас.

 

Химикалите и моливите са с 10-12 процента по-скъпи, спрямо миналата есен. При линиите и триъгълниците цените също са по-високи, макар и повишението да не е толкова драстично, показа проверка на наш екип.

 

"Родителите не роптаят, приемат го като нещо нормално, защото всичко е поскъпнало, но се притесняват от финансовите си възможности. Някои дори споделят, че трябва да теглят потребителски кредит, за да се справят, особено ако семействата са с две деца", споделят книжарите.

 

На този фон държавата дава по 300 лв. помощ за 1. и 8. клас, но и тук има проблеми. Първият е, че парите се дават на два транша по 150 лв. след началото на учебната година. Така семействата не разчитат за текущите разходи на тях. Отделно много от родителите, оказва се, не знаят, че им се полага помощ и не кандидатстват за нея, споделят от училищните ръководства преди новата учебна година.

 

"Двойно по-скъпа излиза подготовката на един ученик тази година в сравнение с миналата. Стандартен комплект за 1. клас варира от 60 до 70 лева, но родителите трябва да платят помагала за целодневно обучение, които сега струват 60 лева, а миналата година бяха 32,50 лв.

 

Отделно са разходите са раница и дрехи. Проблемът е, че помощта от държавата от 300 лева, която се отпуска за първолаци и осмокласници, не е изплатена все още. А родителите имат нужда от тези пари сега, преди началото на учебната година. И още една неприятна изненада идва тук - средствата няма да бъдат давани накуп, а ще се изплащат по 150 лева на срок.

 

Хубавото е, че те не са обвързани с доходите на родителите, но пък са обвързани с отсъствията на ученика", разказа пред "Труд" Петя Георгиева от Благоевград, която е начален учител в СУ "Иван Вазов" и е родител на осмокласничка. За своята ученичка разходът й е доста висок. Първо е купила униформа, която струва 165 лева и включва 2 тениски, панталон и суичър. Отделно после идват още по-солени суми за зимна униформа.

 

"Следва да закупя учебници и помагала. Там скача разходът над 300 лева, само учебникът по немски е от 120 до 130 лева. И сумата идва на първо време над 600 лева", изчислява Петя Георгиева за своето дете.

 

"Аз като учител трябва да подготвя и класната стая да посрещна малките си ученици. Украса и създаването на уют също плащаме всички колеги от джобовете си. Дидактичните материали само за един срок струват 120 лева и това пак е от нас. Но децата прекарват по цял ден в класната стая и няма как да не се стремим да създаваме приятна обстановка", казва Петя. Така тя е изчислила, че за първия учебен ден ще даде като учител и родител 1300 лева.

 

"Съзнавам, че всичко е поскъпнало ужасно много, а доходите на хората изостават, неудобно ми е да търсим пари от родителите, затова като учител ще изисквам по-малко, но има минимум, под който няма как да минем, това е единственото което аз лично мога да направя", разказва тя.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени