Милен Керемедчиев: Нотата на Русия е намеса във вътрешните работи на България

Няма държава, която да си е позволила да изпрати такава нота

Милен Керемедчиев
Милен Керемедчиев Източник: Facebook

България е световен шампион по изгонване на руски дипломати с едно такова действие. Това е изключително тежък акт. Казахме, че отношенията ни с Русия достигнаха своето дъно, по-ниско от това би било прекратяване на дипломатическите ни отношения, тоест закриване на двете посолства и отзоваване на посланиците. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи. 

 

Аз лично смятам, че това няма да се случи. Това е наистина предпоследната мярка на дипломатически език, последната е обявяване на война. Много вероятно е Русия да преустанови да издава визи на български граждани, като ответна мярка, прогнозира той.

 

По думите му нотата на Русия е намеса във вътрешните работи на България. "Добро или лошо това е решение на българското правителство и руската дипломатическа мисия трябва да се съобразява с това. Няма държава, която да си е позволила да изпрати такава нота. Оттегляне на нота също ще бъде безпрецедентно в новата история на българската дипломация", допълни Милен Керемедчиев.

 

Според него предложението на посланик Митрофанова за закриване на дипломатическата мисия в Русия най-вероятно ще бъде модифицирано.

 

"Много е вероятно съставът на българското посолство в Русия да бъде намален до минимум", каза още Милен Керемедчиев.

Още от "България"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени