Министър Ангелов: Намираме се в най-върховия пик на пандемията (ВИДЕО)

Според проф. Костадин Ангелов най-голям е натискът върху психиката на гражданите, като той призова българите да останат спокойни, тъй като системата е подготвена

Министър Костадин Ангелов и НОЩ
Министър Костадин Ангелов и НОЩ Източник: БНТ

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите. Намираме се на върха на пика на третата вълна в страната. Да, има натиск върху лечебните заведения, но той е много различен в различните области. Най-голям е натискът върху психиката на хората. Нека всеки един български гражданин да е спокоен, системата на здравеопазването е подготвена и ще се справи. Искам да изкажа благодарността си към лекарите и към медиците от Спешна помощ. Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят. Единствената възможност е свързана с повишения брой ваксинирани. Това заяви по време на редовния брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

 

Има натиск върху лечебните заведения – най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна, допълни той. Според Ангелов най-голям е натискът върху психиката на гражданите, като той призова българите да останат спокойни, тъй като системата е подготвена. 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% от тези за интензивно болни пациенти са усвоени. Има възможност за увеличаване на леглата там, където се налага без да се компрометира нуждата от легла за пациенти, които са отрицателни за коронавирус, поясни Ангелов. Той допълни, че най-големият натиск е върху психиката на хората. Здравният министър призовава всеки да бъде спокоен, тъй като системата на здравеопазването е готова и има всичко необходимо за реакция при тази криза.

 

"Нямаме никакви притеснения, нещата в рамките на няколко седмици ще се подобрят", казва още Ангелов. Той посочва, че единствената надежда е, че броят на ваксинираните заедно с броя на преболедувалите вируса се увеличава прогресивно.

България е единствената държава, в която пациенти се отказват от даден тип ваксина, не пропусна да спомене Ангелов. Министърът уточнява, че има държави, в които не само няма избор на ваксина, а въобще няма препарати за имунизация.

Той очерта положителна тенденция броят на излекуваните да догонва този на потвърдените положителни случаи.

България е на трето място по смъртност в Европейския съюз след Чехия и Унгария и на първо място по смъртност на Балканския полуостров. Това казва доц. Ангел Кунчев, като заявява още, че намаляват резките разлики в заболеваемостта в различните области на България. Засега данните са сравними с предната силна вълна на коронавируса, допълва доц. Кунчев. Той смята, че ръстът на пандемията започва да се забавя, но хоспитализираните са много повече от предходните пъти. Това се дължи на британския вариант на вируса, уточнява здравният инспектор.

 

Както посочва Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) продължава да извършва оценка на все неодобрените ваксини, сред които и руската "Спутник V". За нея е предвидено да бъде извършена инспекция на място в производствените бази в Русия и едва след тази инспекция ще се премине към следващ етап в одобрението. Това е стандартна процедура, посочва още Кирилов. При одобрените ваксини има някои известни промени. Така например Pfizer има нова производствена база в Германия и това ще ускори производството на препарата. Има и промяна в условията на съхранение и вече може да се съхранява на -25 до -15 градуса, което ще донесе логистични улеснения. AstraZeneca също има нова производствена база в Нидерландия, която ще засили производството. По отношение на доставките – очакваме около 700 000 дози през април, 350 000 от тях ще бъдат РНК ваксини. До края на юни се очакват близо 1,5 млн. от ваксината на "Пфайзер" и 500 000 от "Модерна", каза още Кирилов. Очакваме до края на април да получим достатъчно количество ваксини и да дадем възможност на хората да направят информиран избор за ваксина, поясни министър Ангелов.

 

Още от "България"

Шофьорите да внимават – започва ремонтът на част от магистрала "Тракия"

При засилен трафик в участъка от АМ "Тракия" и по указание на "Пътна полиция", може да се въвежда реверсивно движение с две ленти в посока Пловдив и една към София от 14 ч. в петък до 14 ч. в събота

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени